Stationsgebied West, Hanzeparkkavel
Lelystad groeit. Om hier ruimte aan te bieden transformeren we het stationsgebied tot een levendig, mooi en goed bereikbaar stadsdeel. Als onderdeel van project Stationsgebied West bouwen we woningen op de Hanzeparkkavel. Deze locatie biedt kansen voor iedereen: van jongeren en senioren tot stellen en gezinnen. De centrale ligging, dicht bij alle voorzieningen, maakt dit een ideale plek om te wonen.
Dit gaan we de komende jaren doen
We ontwikkelen de Hanzeparkkavel in 2 fases. In december 2024 is de bouw gestart van fase 1: het nieuwbouwcomplex Spoordok. Woningcorporatie Centrada en bouwer Ter Steege bouwen hier een wooncomplex met 107 huurappartementen. Daarnaast komen er 39 overdekte parkeerplaatsen en een ontmoetingsruimte. Het wooncomplex komt aan de noordkant van de Hanzeparkkavel. Het is het eerste gebouw dat wordt gebouwd in het project Stationsgebied West.
Na de bouw van Spoordok starten we met de bouw van Hanzepark fase 2. Dit deel van de Hanzeparkkavel wordt door een ontwikkelaar bebouwd:
- Minimaal 150 woningen en 1.000 m2 aan commerciële voorzieningen
- Overdekte parkeerplaatsen op eigen terrein
Dit betekent dat er de komende jaren flink wordt gebouwd op deze locatie.
Hoe gaat het gebied eruit zien? Contentblok dichtgeklapt
Stedenbouwkundige eisen en bestemmingsplan Hanzepark
Hoe het gebied eruit komt te zien, ligt vast in de stedenbouwkundige eisen en in het bestemmingsplan. Omwonenden en andere belanghebbenden konden reageren op de stedenbouwkundige eisen. Op basis daarvan is de hoogte van één van de appartementencomplexen aangepast van maximaal 36 meter naar maximaal 26 meter. Richting het appartementencomplex De Hanzegraaf loopt het gebouw trapsgewijs af naar circa 13 meter. Direct naast de rechtbank mag een toren van maximaal 70 meter worden gebouwd.
Langs de Stationslaan komt een afwisselend gevelbeeld
De appartementen worden in verschillende hoogtes gebouwd en moeten passen bij de stijl van het Hanzepark. Dit betekent dat ze speciale kenmerken krijgen die horen bij de architect Willem Dudok. Dudok was een Nederlandse architect en stedenbouwkundige. Zijn ontwerpen vallen op door strakke lijnen, eenvoudige vormen en het gebruik van o.a. gele bakstenen. Hij combineerde vaak horizontale en verticale elementen op een speelse manier en hield ervan om verschillende bouwvolumes, zoals torens en lage gebouwen, samen te voegen tot één harmonieus geheel.
De appartementengebouwen krijgen een voorkant aan beide zijden
De appartementengebouwen krijgen een voorkant richting de Stationslaan en richting het park. Dat betekent dat er aandacht is voor mooie gevels aan beide kanten. Met de overgang van een hoog gebouw naar lage woningen aan de Koningsbergenstraat sluiten we aan op de woonwijk. De Koningsbergenstraat wordt een rustige woonstraat. Het einde van de straat blijft doodlopend.
Op de begane grond zijn mogelijkheden voor commerciële verhuur
Bij commerciële verhuur kunt u denken aan kantoorruimte. Op andere delen van de begane grond kunnen bijvoorbeeld ook maatschappelijke instanties komen. De begane grond is niet bedoeld voor horecavoorzieningen.
Parkeren
Het stadshart, de trein en het busstation zijn vlakbij. Daarom geldt voor wonen in dit gebied een parkeernorm van 0,6. Dit betekent dat er per iedere tien woningen zes parkeerplaatsen beschikbaar zijn. De gemeente zet in op toekomstige bewoners waarbij niet iedereen een auto bezit.
De benodigde parkeerplaatsen komen in de twee parkeervoorzieningen, zowel aan de noordkant als aan de zuidkant. Het parkeren voor de woningen en kantoren wordt binnen het nieuwe bouwblok opgelost. De parkeerplaatsen worden aan het zicht onttrokken door het maken van een groen dak.
We zetten in op deelmobiliteit (bijvoorbeeld deelauto’s en deelbakfietsen). Bij de entrees van de nieuwe gebouwen komen grote, inpandige fietsenstallingen. Voor de kantoren (commerciële voorzieningen) worden de normen uit het op dat moment actuele parkeerbeleid toegepast. Kantoren vallen dus niet onder de parkeernorm van 0,6 voor wonen.
Bewoners van grondgebonden woningen kunnen eventueel parkeren op eigen terrein, door een inpandige garage.
Groene omgeving
Op het niveau van het gebouw en de omgeving is veel aandacht voor groen. Denk aan de groene binnentuin, groene daktuinen en groene gevel.
Ook de omgeving wordt groen ingericht. Wij gaan bijvoorbeeld graag met omwonenden in gesprek over het aanbrengen van meer groen bij het park, op de plek waar nu parkeerplaatsen zijn. Hierbij geldt ook de parkeerdruk als overweging. Bij de speeltuin en rondom de bestaande parkeerplaatsen kijken we hoe we daar meer groen kunnen aanbrengen. Over hoe dit er precies uit moet zien, betrekken we te zijner tijd de omgeving.
Wat is de planning? Contentblok dichtgeklapt
Woningcorporatie Centrada, bouwer Ter Steege en gemeente Lelystad vierden op 18 december 2024 het slaan van de eerste paal voor het nieuwbouwcomplex Spoordok. Daarmee zijn de werkzaamheden voor fase 1 officieel van start gegaan. De appartementen worden naar verwachting in 2027 opgeleverd.
De bouw van fase 2 start na oplevering van fase 1. Voor dit deel van de Hanzeparkkavel is een aanbesteding uitgezet. Dit betekent dat een ontwikkelaar die hier graag wil bouwen, zich kan inschrijven op deze aanbesteding. De ontwikkelaar die het hoogst scoort in de aanbesteding, mag de woningen bouwen. Naar verwachting is de ontwikkelaar eind 2025 bekend. De bouw begint naar verwachting in 2027, aansluitend op de oplevering van fase 1.