Regelstation Zuigerplasdreef
Het stroomnet zit vol. Dit heet netcongestie. Dit betekent dat de stroomkabels en andere onderdelen van het stroomnet hun maximale capaciteit hebben bereikt. Ook in Lelystad hebben we hier last van. Daarom hebben we in Lelystad meer en grotere regelstations nodig. Een regelstation levert stroom aan een bepaald gebied.
Waarom doen we dit?
Het bestaande regelstation aan de Zuigerplasdreef kan in de toekomst niet genoeg stroom leveren aan de omgeving. Daarom moet het vervangen worden door een groter en toekomstbestendig regelstation. Liander beheert het lokale stroomnet. Wilt u meer informatie over het regelstation? Kijk dan op de website van Qirion. Zij bouwen straks in opdracht van Liander het regelstation in Lelystad.
Goed om te weten
- Locatieonderzoek: Liander heeft bij het Loket nieuwe initiatieven een verzoek tot realisatie van een nieuw regelstation ingediend. Hiervoor is een locatieonderzoek gedaan door Liander.
- Grondverkoop: Om het regelstation te kunnen bouwen moet de gemeente ook grond verkopen aan Liander. De gemeente heeft hiervoor op 14 augustus 2024 een voornemen gepubliceerd (Didam-arrest). Dit is een verplichte aankondiging. Dit staat los van het participatieproces. De grondverkoop gaat alleen door als Liander de vergunning krijgt.
- Locatiebesluit: Het college heeft nog geen definitief besluit genomen over de locatie. We hebben eerder gezegd dat het college de locatiekeuze maakt in december 2024. Dit is nu verplaatst naar verwachting februari/maart 2025.
- Vergunning: Het college neemt een besluit over de locatie en de uiteindelijke vergunning. De gemeenteraad heeft bindend adviesrecht op dit type vergunningen. Dit betekent dat de gemeenteraad de vergunning kan weigeren.
Locatieonderzoek
Liander heeft een verzoek ingediend voor een nieuw regelstation. Hiervoor is een locatieonderzoek gedaan. Er is gesproken met de Veiligheidsregio, het Waterschap, de Provincie en de Omgevingsdienst. Uit dit onderzoek kwam de locatie aan de Zuigerplasdreef als beste plek naar voren. Bij het kiezen van een locatie nemen we veel factoren mee. Bijvoorbeeld stroomverlies, het verleggen van kabels, technische eisen en veiligheidseisen. Ook andere plannen zoals woningbouw nemen we mee in de afweging. Resultaten van dit onderzoek zijn op de tweede bijeenkomst van 5 februari 2025 te zien. Na 5 februari zijn deze uitkomsten ook op deze pagina te vinden.
Voorkeurslocatie
De voorkeurslocatie is aan de Zuigerplasdreef naast het bestaande regelstation. Het nieuwe station moeten we bouwen voordat we het bestaande regelstation kunnen slopen. Op de plek van het oude station planten we weer bomen. Het nieuwe station komt naast het huidige station te staan. Op onderstaand kaartje staat aangegeven waar dit precies is.
Participatie
Inloopbijeenkomst van 13 november 2024
Op 13 november 2024 een bijeenkomst gehouden om met de buurt te praten over het nieuwe regelstation. Tijdens deze bijeenkomst hebben Liander en de gemeente de plannen uitgelegd. En konden mensen vragen stellen en zorgen delen. Liander en de gemeente zorgen voor een reactie op alle gestelde vragen. Antwoorden op veelgestelde vragen kunt u onderaan deze pagina bekijken. Een reactie op alle vragen delen we op de volgende bijeenkomst op 5 februari in het wijkcentrum. Na de bijeenkomst kunt u daar ook een exemplaar ophalen. Ook zullen we deze digitaal delen met het buurtcomité.
Tweede bijeenkomst 5 februari 2025
Tijdens en na de eerste bijeenkomst in november zijn er veel vragen gesteld. Op 5 februari organiseerden Liander en de gemeente een tweede bijeenkomst in wijkcentrum Zuiderzee. Daar zijn de vragen beantwoord en kon iedereen doorvragen en doorpraten. Ook hebben we laten zien hoe het regelstation op de locatie geplaatst kan worden en, als het de definitieve locatie wordt, hoe er zoveel mogelijk bomen bespaard kunnen worden. Alle vragen en antwoorden kunt u ophalen in wijkcentrum Zuiderzee. Digitaal kan ook. Het buurtcomité heeft een digitale versie die zij met u kunnen delen. Of vraag het op via participatie-advies@lelystad.nl.
Wat we nu nog gaan doen (planning)
- Maart 2025: Het college van burgemeester en wethouders neemt een besluit over de locatie. Reacties worden vastgelegd in een participatieverslag en meegenomen bij de beslissing. Zonder besluit kan Liander geen vergunning aanvragen.
- Na het locatiebesluit in maart 2025: Na het locatiebesluit werkt Liander de plannen verder uit en vraagt een vergunning aan. We gaan dan ook in gesprek met de buurt over de inpassing van het regelstation. Dit betekent dat we dan kijken hoe het regelstation precies op de locatie neergezet kan worden. Met als doel om zoveel mogelijk bomen te besparen. Als de vergunning niet wordt gegeven, gaat de grondverkoop niet door.
- Vergunning: Voor deze ontwikkeling geldt de reguliere procedure. Dit betekent dat de termijn van 8 weken start op de dag dat Liander de aanvraag indient. Deze termijn kan met 6 weken verlengd worden. Er is ook een zienswijzeprocedure.
Veelgestelde vragen
Waarom op deze locatie? Contentblok dichtgeklapt
Als gemeente moeten we soms moeilijke keuzes maken om de stad leefbaar en toekomstbestendig te houden. Dit kan betekenen dat er soms groen moet wijken voor andere noodzakelijke ontwikkeling zoals dit regelstation. Dit betekent niet dat we groen niet belangrijk vinden. Een locatie voor een regelstation wordt bepaald door allerlei zaken. Het moet in de buurt liggen van het bestaande regelstation. En juist niet in de buurt van een spoorweg. Ook moeten we rekening houden met de kabels die in en uit het regelstation komen. Daarnaast houden we rekening met andere plannen van de gemeente, zoals woningbouw, de natuurwaarde en kosten. Bij het bepalen van de locatie houden we ook rekening met eisen en wensen van het Waterschap, de provincie, de Veiligheidsregio en de Brandweer. Op basis van bovenstaande factoren is deze locatie als voorkeurslocatie naar voren gekomen. Daarom zijn we met omwonenden van deze locatie in gesprek gegaan.
Wordt het hele bos gekapt? Contentblok dichtgeklapt
Nee. Als definitief wordt dat het regelstation op de voorkeurslocatie komt, kappen we alleen bomen op de plek waar het regelstation komt te staan. De rest van de bosgebied blijft behouden. Liander heeft een perceel van 55 bij 32,4 meter nodig, met een boomvrije zone van maximaal 15 meter om veiligheidsredenen. Voor elke boom die we kappen voor het regelstation, planten we een nieuwe boom.
Een onafhankelijk bureau heeft een natuurtoets en vervolgonderzoek gedaan voor deze locatie. Door op tijd maatregelen te nemen, worden negatieve effecten op de natuur voorkomen. Vaak zijn er ook kansen om de natuur te verbeteren. Door bos, struiken, sloten en poelen ontstaat een interessant ecosysteem rond het regelstation. De gemeente en Liander werken daarnaast ook aan het behoud en de uitbreiding van de kwaliteit van het groen. Want deze ontwikkeling biedt ook kansen om de biodiversiteit te verbeteren. Biodiversiteit is de verscheidenheid van dieren, planten en kleine organismen.
Verder onderzoeken we ook op dit moment wat er mogelijk is om zoveel mogelijk bos te besparen als dit de locatie wordt. Dit betekent dat we kijken naar of we het regelstation iets kunnen verplaatsen richting de weg. Ook kijken we of het mogelijk is om de toegangsweg naar het regelstation anders neer te leggen. Dit kan ervoor zorgen dat het deel waar het huidige regelstation staat bos kan worden.
Ontstaan er gezondheidsrisico’s door elektromagnetische straling? Contentblok dichtgeklapt
Nee, een regelstation met deze capaciteit veroorzaakt minder dan 100 micro tesla. De elektromagnetische velden komen niet verder dan het hek rondom het gebouw. Voor onder andere transformatorstations, heeft de Europese Unie (EU) een richtwaarde voor maximale blootstelling van 100 mT (micro tesla) geadviseerd. Nederland heeft deze richtwaarde overgenomen. De richtwaarde houdt in dat burgers in de openbare ruimte niet blootgesteld mogen worden aan magneetvelden ten gevolge van de elektriciteitsvoorziening van meer dan 100 mT (micro tesla).
Zorgt een regelstation voor geluidsoverlast? Contentblok dichtgeklapt
Nee. Het nieuwe regelstation valt onder milieucategorie 3.1. De richtafstand voor geluid is 50 meter in het omgevingstype rustige woonwijk. De dichtstbijzijnde woningen zijn gelegen op meer dan 130 meter. Dit is ruim buiten de richtafstand van 50 meter.