Gladheidsbestrijding
In de winter kan het sneeuwen en glad zijn op de weg. Om te zorgen dat de wegen niet glad worden, strooit de gemeente met zout. Als er sneeuw ligt wordt dat aan de kant geschoven. Het kan glad blijven dus pas uw snelheid aan. Het gladheidsbestrijdingsteam van Lelystad staat van 15 oktober tot 15 april klaar om te zorgen voor een veilige winter.
Waarom strooien we?
We strooien om Lelystad (verkeers)veilig en bereikbaar te houden. Onze strooiroutes sluiten aan op de routes van de provincie en van onze buurgemeenten.
Waar strooien we?
Het is niet mogelijk om alle wegen te strooien. Daarom strooien we volgens een beleidsplan gladheidsbestrijding. Hierin staan ook de (kaderstellende) uitgangspunten. We beginnen met de doorgaande wegen (hoofdwegen), de wegen naar de wijken, de hoofdfietspaden en een paar buitenwegen. We strooien en/of schuiven om deze wegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden.
We strooien volgens bepaalde routes: strooiroutes. De wegen die niet in de strooiroutes zitten, strooien we niet. Een strooiroute rijden duurt ongeveer drie uur. Wanneer het ijzelt of sneeuwt duurt dat wat langer.
Hoe strooien we?
Vaak strooien we in de avond al, zodat het de volgende dag niet glad wordt. We maken het zout nat, zodat het aan de weg plakt. De strooiauto’s hebben 'track- and trace'-systemen. Hierdoor worden strooiacties altijd bekeken. En wordt de hoeveelheid zout aangepast aan het soort wegdek. Dit gebeurt automatisch tijdens de rit. Hierdoor gebruiken we in Lelystad minder zout: dat bespaart geld en is beter voor het milieu.
Wanneer strooien we?
De gemeente heeft twee eigen gladheidmeetpunten in de stad. Daar meten we de temperatuur van de weg, de vochtigheid en de hoeveelheid zout op de weg. Met deze informatie en de eigen inschatting, beslist de gladheidcoördinator wanneer er wat gebeurt. Dit doet hij samen met een meteoroloog van MeteoGroup.
Ook vooraf strooien?
In de gemeente Lelystad strooien we voordat het glad wordt. Soms kan dit niet omdat er bijvoorbeeld ook regen verwacht wordt. De regen spoelt dan het zout weg, of verdunt het, waardoor het niet goed werkt.
Waarom blijft het soms na het strooien nog glad?
Soms blijven wegen en fietspaden na een strooiactie nog glad. Dit komt omdat het zout eerst ingereden moet worden. Eerder werkt het niet. Daarom is het verstandig om voorzichtig te rijden en uw manier van rijden aan te passen aan de situatie op de weg.
Wat kunt u doen?
Denk er aan dat het glad kan worden in de winter. Bij sneeuw en ijs moet u zelf uw stoepje schoonvegen. Of u helpt uw buren hiermee als ze het niet zelf kunnen doen. Zorg dat u op tijd strooizout in huis hebt en zet de sneeuwschuiver alvast klaar.
Tips voor thuis en op het werk
- Veeg de sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft. Strooi daarna zout op de straat.
- Gebruik het zout alleen om sneeuw en ijs weg te laten smelten. U voorkomt geen gladheid met deze korrels.
- Zand strooien op harde ijs stukken zorgt dat het minder glad is. En het is goed voor het milieu.
- Houd bij het vegen de goten en afvoerputten sneeuwvrij.
- Strooi geen zout dicht bij bomen.
- Zout strooien heeft vooral zin als iemand er overheen loopt of rijdt.
- Woont u in een flat of portiek? Maak afspraken met uw buren om het werk samen te doen of om het werk te verdelen.
- Houd uw eigen straat en stoep vrij van sneeuw en ijs
- Heeft u een hond? Zorg dan dat uw hond niet met zijn poten op de weg staat in het zout. Maak ook na het uitlaten van de hond de poten schoon. Of gebruik speciale (honden)schoentjes.
Legen van bakken aan huis
HVC probeert ervoor te zorgen om de bakken aan huis te legen, ook als er sneeuw ligt. Als dat niet lukt, dan hoort u dat van HVC.
Bekendmaking strooiacties via X
Via X, www.x.com/gladheid0320 (@gladheid0320), houdt de aannemer u op de hoogte van de strooi- en overige gladheidbestrijdingsacties.