Elektrisch laadpunt aanvragen
Bezitters van elektrische auto's kunnen de accu van hun elektrische auto opladen bij oplaadpunten in Lelystad. Er zijn diverse locaties met oplaadpalen verspreid over de stad. Het aantal oplaadpunten neemt steeds meer toe en ook het aantal bezitters van elektrische auto's in de stad. Tegelijkertijd wordt een netwerk van oplaadpalen gerealiseerd, waar ook bezoekers gebruik van kunnen maken.
Onderdeel van het Klimaatakkoord is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Hierin is afgesproken dat alle Nederlandse gemeenten eind 2020 een visie op laadinfrastructuur hebben vastgesteld. De “Visie publieke laadinfrastructuur Lelystad 2025”
Actueel overzicht laadpunten
Een actueel overzicht van alle oplaadpunten die in en om Lelystad beschikbaar zijn staat op: laadkaart.mrae.nl
Aanvraag publieke laadpaal
Bewoners en werknemers met een elektrische auto die geen mogelijkheid hebben om te laden op eigen terrein, kunnen een oplaadpunt aanvragen in de buurt van hun woon- of werkadres. De gemeente Lelystad werkt voor het plaatsen van oplaadpunten voor elektrische auto’s samen met MRA-Elektrisch. MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Doel van MRA-Elektrisch is elektrisch vervoer te stimuleren. U kunt een oplaadpunt aanvragen door het webformulier van MRA-Elektrisch in te vullen.
Verkeersbesluit vastgesteld voor 2 jaar
De vraag naar laadpalen neemt de komende jaren toe. Om ervoor te zorgen dat deze sneller geplaatst kunnen worden hebben we de plankaart met de locaties voor laadpalen gemaakt. Op basis van allerlei gegevens hebben we onderzocht in welke buurten en hoeveel laadpalen op openbare parkeerplekken tot en met 2025 nodig zijn. Maar ook welke locaties technisch en verkeerskundig geschikt zijn. De gereserveerde parkeerplaatsen op deze kaart zijn nu voor 2 jaar vastgesteld volgens het verkeersbesluit.
Voorwaarden aanvraag publieke laadpaal Contentblok dichtgeklapt
- U woont of u werkt minimaal 18 uur per week in Lelystad.
- U moet in het bezit zijn van een volledig elektrisch voertuig (twee- of vierwielig) of een plug-in hybride voertuig (vierwielig).
- Het voertuig moet een minimaal volledig elektrisch bereik hebben van 45 km
- De toegestane categorieën voertuigen zijn: personenauto, bedrijfsauto en 'stadsauto', die bovendien 60 km/u moet kunnen rijden.
- Er is in een straal van 250 meter van uw woon- of werkadres nog geen oplaadlocatie aanwezig
- Het is niet mogelijk op eigen terrein bij woon- of werkplek te parkeren (oprit of parkeergarage op uw terrein of dat van uw VvE).
- Het is niet toegestaan een elektrische auto door middel van een kabel over de openbare weg (trottoir, rijbaan, plantsoen) te laden.
Procedure van aanvraag publieke laadpaal Contentblok dichtgeklapt
- Bewoners in de omgeving van waar we de laadpaal gaan plaatsen informeren we met een brief.
- Op die brief kunnen mensen reageren. Daarin kunnen ze aangeven of ze eens zijn met de gekozen plek.
- Daarna maken we een verkeersbesluit voor het reserveren van één of twee parkeerplaatsen. Specifiek voor het laden van elektrische auto’s. Na publicatie van dat verkeersbesluit geldt een bezwaar termijn van 6 weken. In die tijd kunnen belanghebbenden bezwaar indienen tegen de maatregel.
- Als er een bezwaar wordt ingediend tegen het verkeersbesluit moet er eerst een besluit worden genomen op het bezwaar. Het college neemt binnen tien weken na indiening van het bezwaarschrift een beslissing. Het college vraagt hiervoor advies aan onafhankelijke Commissie voor de bezwaarschriften. Het college heeft de mogelijkheid de afhandelingstermijn met vier weken te verlengen. Indien de indiener het niet eens is met de beslissing op het bezwaar kan deze hiertegen in beroep gaan.
- Het verkeersbesluit sturen we door naar MRA-Elektrisch, die de verdere acties voor het plaatsen van de oplaadpaal zal ondernemen. Daarbij hoort het realiseren van een aansluiting voor de oplaadpaal door de netbeheerder (Liander). Dit duurt meestal ongeveer 4 maanden. Vervolgens zal de exploitant van de oplaadpaal (Pitpoint) deze plaatsen, testen en in werking stellen.