Alleenstaande ouder
Hoger kindgebonden budget voor alleenstaande bijstandsouders.
Met de invoering van de Participatiewet en de nieuwe bijstandsregels ontvangen de meeste alleenstaande bijstandsouders een lagere uitkering. Het bedrag dat zij van de Belastingdienst ontvangen voor de kosten van kinderen, het kindgebonden budget, is echter hoger geworden. Daarnaast is er een speciale toeslag voor alleenstaande ouders zonder toeslagpartner, genaamd de alleenstaande ouderkop. Dit extra bedrag ontvangen zij ook van de Belastingdienst.
Bijdrage in de kosten van kinderen
Heeft u kinderen? U kunt misschien kindgebonden budget krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen, hoeveel kinderen u heeft en hun leeftijd. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen kindgebonden budget. Lees wat de voorwaarden zijn.
Alleenstaande ouder zonder toeslagpartner
Alleenstaande ouders zonder toeslagpartner hebben recht op een extra toeslag. Deze toeslag heet de alleenstaande ouderkop. Op de website van de Belastingdienst kan nagegaan worden of u een toeslagpartner heeft.
Alleenstaande ouder met toeslagpartner
Alleenstaande ouders met een toeslagpartner die na 1 januari 2015 een bijstandsuitkering aanvragen krijgen geen alleenstaande ouderkop. Een toeslagpartner is volgens de belastingregels vaak de alleenstaande ouder bij wie iemand inwoont of een huwelijkspartner die: in een verpleeginrichting woont, in de gevangenis zit of met onbekende bestemming is vertrokken.
Wat moeten alleenstaande bijstandsouders doen?
- Wilt u weten of u volgens de belastingregels een toeslagpartner heeft? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.
- Alleenstaande bijstandsouders die nu geen kindgebonden budget ontvangen, kunnen op www.toeslagen.nl zelf nagaan of zij recht hebben op kindgebonden budget. Blijkt daaruit dat zij recht hebben op kindgebonden budget? Dan moeten zij dit zelf aanvragen via ‘Mijn toeslagen’ op toeslagen.nl