Uitkering en fraude
Uitkeringen moeten terechtkomen bij mensen die daar recht op hebben. Daarom wordt uitkeringsfraude streng bestraft. Iedereen kan fraude melden. Houdt u zich niet aan de regels, dan fraudeert u. Ook als dat niet bewust gebeurt, dus zorg dat u weet wat uw rechten en plichten zijn.
Voorkom fraude en geef wijzigingen door
Misschien zijn de regels niet altijd duidelijk voor u. Misschien denkt u zonder toestemming een opleiding te kunnen volgen of dat op proef samenwonen of (gratis) op de kinderen van de buurvrouw passen, geen probleem is. Dat is niet zo. Wijzigingen moet u altijd doorgeven, ook als u denkt dat ze geen gevolgen hebben voor uw uitkering.
Wijzigingen geeft u binnen 5 werkdagen digitaal aan ons door of u meldt dit via het wijzigingsformulier. Wanneer u twijfelt of een bepaalde verandering van invloed is op de hoogte of de voortzetting van uw uitkering dan kunt u tijdens de spreekuren telefonisch contact opnemen met uw contactpersoon.
Bij uitkeringsfraude kunt u denken aan:
Inkomensfraude
- U heeft uw inkomsten uit loondienst, rente, alimentatie, aandelen of uit werkzaamheden als zelfstandige niet of niet tijdig binnen 5 werkdagen of onvoldoende opgegeven
- U heeft geen belasting of sociale premies afgedragen
Leefvormfraude
- U heeft niet opgegeven dat er iemand bij u inwoont, u zelf bent gaan inwonen, een kind heeft gekregen of dat u samenwoont
- U staat ingeschreven in een gemeente en verblijft als bijstandsgerechtigde ergens anders
Vermogensfraude
- U heeft bankrekeningen, een erfenis, auto`s, huizen (in het buitenland) of andere waardevolle bezittingen niet opgegeven
Identiteitsfraude
- U geeft zich voor iemand anders uit
Boete
Bij fraude moet u de bijstand waar u geen recht op had terugbetalen. Ook krijgt u een boete van het hetzelfde bedrag. De boete bedraagt 100% en bij herhaling 150% van het fraudebedrag. Bij fraude boven 50.000 euro wordt aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie en riskeert u een gevangenisstraf en een strafblad. De gemeente doet in meer gevallen aangifte, bijvoorbeeld bij het aantreffen van een hennepkwekerij. Voor terugvorderingen en boetes van fraude is geen schuldsanering mogelijk. Zit u reeds in een schuldsaneringstraject? Dan loopt u risico dit kwijt te raken.
Fraude ontdekken
De gemeente controleert regelmatig of uitkeringsgerechtigden zich aan de regels houden. Bijvoorbeeld door:
- bestanden te koppelen van de Belastingdienst, SVB, RDW, KvK, UWV
- gegevens op te vragen en te controleren
- gesprekken te voeren
- onaangekondigd op huisbezoek te komen
- (anonieme) tips van derden te onderzoeken
Het koppelen van bestanden levert de gemeente veel gegevens op. Wijken deze gegevens af van wat door u opgegeven is, dan is dat aanleiding om een onderzoek te starten.
Fraude melden
Iedereen kan (anoniem) bijstandsfraude melden. Vermeld zoveel mogelijk concrete feiten zoals bijvoorbeeld: (werk)adressen, werktijden, kenteken auto, inkomsten, samenwonen partner of naam partner. Tips worden zorgvuldig en vertrouwelijk behandeld. De gemeente start een onderzoek als een tip concrete informatie bevat.
Fraude melden kan via het formulier fraudemelding of telefonisch via telefoonnummer 06-28606888 (niet via WhatsApp). Geeft u het liever via de mail door? Dan kan dit via fraudetips@lelystad.nl. Over het onderzoek wordt niet gecommuniceerd.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Gemeente Lelystad: 14 0320
Wet en regelgeving
Participatiewet
Handhavingsverordening inkomensvoorzieningen Lelystad 2015