Uitkering: rechten en plichten
Een bijstandsuitkering is tijdelijk om u in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Het doel is dat u zo snel mogelijk aan het werk raakt. De gemeente kan u hierbij helpen.
Bij een uitkering horen rechten, maar ook plichten. Houdt u zich niet aan de regels, dan kan de gemeente de uitkering verlagen of stopzetten. Lees meer over rechten en plichten op rijksoverheid.nl of vraag de afdeling Sociaal Domein om advies.
Niet nakomen uitkeringsregels
Verplichtingen horen bij een uitkering. Houdt u zich niet aan de regels, dan kan de gemeente een maatregel opleggen. Dit wil zeggen dat u tijdelijk minder- of geen uitkering krijgt. Redenen voor een maatregel kunnen zijn: niet meewerken, onjuiste informatie verstrekken of werk weigeren. Een maatregel kan vervelende gevolgen hebben en kunt u beter voorkomen. Twijfelt u over wat u moet doen of heeft u vragen over uw rechten of plichten? Vraag de afdeling Sociaal Domein om advies.
Sollicitatieplicht
Vanaf het moment dat u een uitkering aanvraagt is alles gericht op het vinden van een (betaalde) baan. Daar bent u zelf verantwoordelijk voor. U moet staan ingeschreven als werkzoekende bij het UWV en uitzendbureaus. U moet voldoende en serieus solliciteren en bijscholen als dit uw kans op werk vergroot. De gemeente helpt, maar u doet het werk.
Arbeidsplicht
Iedereen die kan werken, moet werken. Aangeboden werk moet u accepteren, ook als u het werk niet leuk vindt of als het niet bij uw opleidingsniveau past. Alleen in uitzonderingsgevallen heeft u geen arbeidsplicht, bijvoorbeeld als u voor een ernstig ziek familielid moet zorgen. U krijgt dan een (tijdelijke)ontheffing. Voor een ontheffing vraagt de gemeente altijd een deskundig (medisch) advies op.
Medewerkingsplicht
U bent verplicht om mee te werken met de gemeente. Bijvoorbeeld aan een huisbezoek, een re-integratietraject of als de gemeente documenten opvraagt zoals bankafschriften. Gemeente Lelystad bewaart meestal alleen het eerste en het laatste bankafschrift. Soms moeten meer afschriften worden bewaard. Dat doen we alleen als daar een reden voor is. U kunt uw klantmanager vragen om uitleg hierover.
Wijzigingsplicht en informatieplicht
U moet alle wijzigingen binnen 5 werkdagen doorgeven die van invloed kunnen zijn op uw uitkering. Klik hier voor meer informatie.
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
Voor het aanvragen van een uitkering heeft u een DigiD en een geldig legitimatiebewijs nodig. Met uw DigiD kunt u via Mijn Uitkering een aanvraag voor levensonderhoud (bijstand) doen.
U dient naast het in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs in ieder geval in Lelystad woonachtig te zijn en als zodanig bij burgerzaken op uw woonadres geregistreerd te staan.
Meenemen Contentblok dichtgeklapt
Nadat u de aanvraag heeft gedaan wordt u verzocht een aantal gegevens bij ons in te leveren. Hierover ontvangt u nadat u de aanvraag heeft gedaan, van ons een schriftelijk verzoek.
Voorwaarden Contentblok dichtgeklapt
- U woont in Lelystad en u staat in Lelystad ingeschreven bij de burgerlijke stand
- U heeft de Nederlandse nationaliteit, of u heeft een geldige verblijfsvergunning of een status
die gelijk staat aan een verblijfsvergunning - U, uw partner en uw minderjarige kinderen hebben een eigen vermogen onder de vermogensgrens
- U of uw partner hebben geen recht op een andere uitkering (bijvoorbeeld WW,
studiefinanciering) - U en/of uw partner hebben geen inkomsten (bijvoorbeeld uit werk) of uw inkomsten zijn lager
dan 100 % van de bijstandsnorm die voor u geldt
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Gemeente Lelystad: telefoon 14 0320
Wet en regelgeving
Participatiewet