Informatie voor politieke partijen
Iedereen kan een partij oprichten. Om deel te nemen aan verkiezingen moet een partij wel aan een aantal eisen voldoen. Deze eisen staan in de Kieswet. Op deze pagina leest u meer informatie over het meedoen aan de verkiezingen met een politieke partij, over het afleggen van ondersteuningsverklaringen en over de verkiezingsborden.
Meedoen aan de Tweede Kamerverkiezing
Politieke partijen die mee willen doen aan de Tweede Kamerverkiezing op 29 oktober 2025, moeten in aanloop naar de verkiezing hun kandidatenlijst(en) inleveren bij de Kiesraad. Dit doen ze op de dag van kandidaatstelling maandag 15 september 2025.
Kijk voor meer informatie op de website van de Kiesraad
Ondersteuningsverklaringen
Een partij die voor het eerst mee wil doen aan de Tweede Kamerverkiezing heeft bij de kandidaatstelling minimaal 30 ondersteuningsverklaringen nodig. Dit geldt ook voor partijen die wel eerder hebben meegedaan, maar toen geen zetels hebben gehaald. U kunt een ondersteuningsverklaring afleggen voor een partij. Hiermee spreekt u uw steun uit voor het meedoen van die politieke partij aan de verkiezing.
Ondersteuningsverklaring afleggen
U kunt een verklaring afleggen van maandag 1 september 2025 tot en met tot en met maandag 15 september 2025 2025 in het stadhuis (Stadhuisplein 2, Lelystad).
Voorwaarden
Wilt u een ondersteuningsverklaring afleggen? Dan moet u aan deze voorwaarden voldoen:
- U woont in Lelystad.
- U heeft een geldig identiteitsbewijs.
- U heeft kiesrecht voor de Tweede Kamer.
Hoe het werkt
- Vraag bij de politieke partij de ondersteuningsverklaring op.
- Vul de verklaring in.
- Zet er nog geen handtekening op!
- Lever de verklaring in bij de balies van Burgerzaken in het stadhuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
- Een medewerker controleert of u kiesrecht heeft voor de Tweede Kamerverkiezing. En of u in Lelystad woont.
- Bij de balie zet u uw handtekening op de verklaring. Een medewerker moet u dit zien doen.
- U kunt maar 1 keer een ondersteuningsverklaring afleggen voor de Tweede Kamerverkiezing. Deze ondersteuningsverklaring kunt u later niet meer intrekken.
- De medewerker zet een stempel op de verklaring.
- U neemt de verklaring mee en zorgt er zelf voor dat het bij de politieke partij komt.
Verkiezingsborden
In aanloop* naar de verkiezingen staan er verkiezingsborden verspreid door de stad. Er komen mobiele verkiezingsborden (trotters), die een vooraf gedrukte poster bevatten. Op deze poster staan de campagneposters van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezing. Daarnaast staan er ook aluminium aanplakborden in de stad. Op deze borden kunnen politieke partijen zelf hun campagneposter plakken.
*Zodra we weten wanneer de verkiezingsborden worden geplaatst, werken we deze webpagina bij met die informatie.