Omgevingsplan
In het omgevingsplan staan de regels voor de fysieke leefomgeving. Die geven aan wat er wel of niet mag in een gebied en onder welke voorwaarden. Zo kan er bijvoorbeeld eerst een omgevingsvergunning nodig zijn.
Het omgevingsplan is te vinden via het Omgevingsloket (Regels op de kaart).
Wijzigingen op het omgevingsplan
Het omgevingsplan kan gewijzigd worden als dat nodig is. Bijvoorbeeld om een nieuw (bouw)project mogelijk te maken dat nu niet binnen de regels past. Of om nieuw beleid uit te kunnen voeren. We maken dan geen nieuw plan, maar we voeren dan een wijziging door in het bestaande omgevingsplan. Als de gemeente het omgevingsplan wil wijzigen, maken wij dat zo snel mogelijk voor iedereen bekend. Dat noemen we ook wel een ‘kennisgeving’. In de kennisgeving staat wat de gemeente wil wijzigen en hoe u daarover mee kunt denken.
Terinzagelegging
Als de nieuwe regels van de wijziging in ontwerp klaar zijn, geeft het college die vrij voor 6 weken ter inzagelegging. Deze ‘ontwerpwijziging’ maken we weer bekend door middel van een kennisgeving. Iedereen kan dan een zienswijze indienen. Dat is een reactie waarin u uw mening geeft over de wijziging. De gemeente neemt de zienswijzen mee in de besluitvorming over de wijziging van het omgevingsplan. De gemeenteraad neemt het uiteindelijke besluit, waarna er nog 6 weken de mogelijkheid is om daar beroep tegen in te stellen.
- U kunt de kennisgevingen en besluiten vinden op www.officielebekendmakingen.nl.
- Ontwerpwijzigingen kunt u bekijken in het Omgevingsloket (Regels op de kaart).
Ontwerpwijzigingen Omgevingsplan
Om te zorgen dat een wijziging van het omgevingsplan zorgvuldig gebeurt, worden er vaak onderzoeken gedaan. Bijvoorbeeld naar de gevolgen voor de natuur of het verkeer. Of naar de meningen en belangen van mensen in de buurt. Onderaan deze pagina vindt u per ontwerpwijziging de stukken die daarbij horen.
Vragen
Wilt u weten wat u op een specifieke locatie mag, dan kunt u dat in het Omgevingsloket opzoeken. Komt u er niet uit, dan kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 14 0320 of het contactformulier invullen. Overweegt u een verzoek in te dienen om het omgevingsplan te wijzigen, dan kunt u een e-mail sturen naar omgevingsplan@lelystad.nl. Wij denken dan graag met u mee.
Ontwerpwijziging Omgevingsplan gemeente Lelystad: Bodembepalingen en provinciale instructieregels Contentblok dichtgeklapt
Deze omgevingsplanwijziging gaat over de omzetting van bodembeleid naar het omgevingsplan en de opname van regels op basis van de instructieregels vanuit de Omgevingsverordening provincie Flevoland. Met deze wijziging worden de gemeentelijke bodemregels en instructieregels van de provincie verankerd in het omgevingsplan. Hiermee worden de bodemkwaliteit beschermd en de bescherming vanuit de provincie gewaarborgd.
- Bekendmaking besluit
- Kennisgeving ontwerp
- Termijn ter inzage: 24 juni t/m 4 augustus 2025
Bijlagen
Ontwerpwijziging Omgevingsplan gemeente Lelystad: Verordening fysieke leefomgeving fase 1 Contentblok dichtgeklapt
Deze wijziging van het Omgevingsplan gemeente Lelystad gaat over de omzetting van regels uit de Verordening fysieke leefomgeving naar het omgevingsplan. Daarbij gaat het specifiek om regels die eerder opgenomen waren in de Algemene plaatselijke verordening Lelystad 2020 (APV) en die nu opgenomen zijn in hoofdstuk 2 tot en met 15 van de Verordening fysieke leefomgeving. De nadere regels die gesteld zijn op basis van deze hoofdstukken, zijn ook meegenomen.
- Bekendmaking besluit
- Kennisgeving ontwerp
- Termijn ter inzage: 19 juni tot 31 juli 2025