Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Concept Participatienota Omgevingsvisie 2050 Gemeente Lelystad

Deze participatienota bevat een samenvatting van alle input die is opgehaald bij inwoners en professionele partijen voor het opstellen van de Omgevingsvisie 2050. En een reactie hierop van de gemeente.

Concept, versie april 2025

1.  Inleiding

Een toekomstplan voor Lelystad maken we als gemeente niet alleen. Dat doen we samen met inwoners van Lelystad, bedrijven uit de stad, partners van de gemeente en andere overheidsinstellingen. Om alle ideeën, zorgen en belangen op te halen hebben we verschillende participatiemomenten georganiseerd in de periode september 2024 t/m februari 2025:

  • Denk Groot-avond: op 24 september 2024 organiseerden we een inloopavond bij het MBO College Lelystad.
  • Digitale Dialoog: van 19 augustus tot 7 november 2024 konden inwoners van Lelystad deelnemen aan een digitale vragenlijst bestaande uit twee rondes. De eerste ronde bestond uit vier open vragen. In de tweede ronde kreeg iedereen de mogelijkheid om elkaars antwoorden te beoordelen.
  • Professionele stakeholdersessie I: op 29 oktober 2024 organiseerden we een eerste bijeenkomst met professionele stakeholders.
  • Spoken Word workshop: op 20 november 2024 organiseerden we twee Spoken Word workshops voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar onder begeleiding van woordkunstenaar Elten Kiene. Deze input brachten we tot leven met een video.
  • Inloopmoment: op 12 december 2024 organiseerden we een inloopmoment op het stadhuis voor belangstellenden.
  • Digitale Dilemma’s: van 20 januari 2025 tot en met 11 februari 2025 hebben we een digitale vragenlijst uitgezet waarin we de stad vroegen om per dilemma aan te geven wat zij belangrijker vinden.
  • Professionele stakeholdersessie II: op 20 januari 2025 organiseerden we een tweede bijeenkomst met professionele stakeholders.
  • Werksessie Omgevingsvisie 2050: op 6 februari 2025 organiseerden we een werksessie met inwoners waarbij we samen in de verstedelijkingsmodellen zijn gedoken.
  • Professionele stakeholdersessie III: op 15 april 2025 organiseerden we de derde en afsluitende bijeenkomst met professionele stakeholders.

Al deze momenten samen hebben veel informatie opgeleverd over hoe inwoners, partijen en partners in Lelystad aankijken tegen de toekomstige ontwikkelingen. In deze participatienota hebben we deze informatie zo goed mogelijk proberen samen te vatten. Voor een verslag van een specifiek participatiemoment verwijzen we naar onze webpagina www.lelystad.nl/denkgroot.

2.  Algemene samenvatting

De onderwerpen die het meest naar voren zijn gekomen tijdens de participatiemomenten:

  • Groen en natuur
  • Wonen en ruimte
  • Verkeer en veiligheid
  • Voorzieningen, recreatie en sport
  • Ontmoeting en beleving

Groen en natuur

Lelystad is een stad die zich onderscheidt door het vele groen en de natuur, iets wat de inwoners enorm waarderen. Het is volgens hen dan ook van groot belang dat de gemeente bij het ontwikkelen van nieuwe woningbouwlocaties rekening houdt met de verbindingen tussen de verschillende groengebieden. Dit zorgt ervoor dat de unieke natuurlijke omgeving behouden blijft.

Professionele stakeholders

In de sessies met de professionele stakeholders is aangegeven dat er rekening gehouden moet worden met klimaat adaptieve maatregelen. Bijvoorbeeld ruimte om piekbuien op te vangen. Daarnaast is er bij het verdichten van bepaalde gebieden, risico op hittestress. Verdichten moet daarom zoveel mogelijk gepaard gaan met behoud of versterking van groen.

Wonen en ruimte

Op het gebied van wonen en ruimte is er een duidelijke behoefte aan geschikte en betaalbare woningen voor zowel jongeren als senioren. Hoewel het belangrijk is om de ruimte in de wijken te behouden, zijn er ook plekken waar verdichting mogelijk is, zoals rond het centrum of rond de buurtcentra. Hoogbouw kan hier een goede oplossing bieden. Daarnaast is het nodig dat de gemeente meer regie neemt bij woningbouwontwikkelingen om ervoor te zorgen dat er een duidelijke visie is.

Professionele stakeholders

Uit de sessies met de professionele stakeholders komt naar voren dat er ingezet moet worden op gemengde en diversere wijken. Er is veel vraag naar woningen voor (dementerende) ouderen. Door in wijken te verdichten, kunnen inwoners mogelijk langer in de eigen wijk blijven. Er wordt aangegeven dat er rekening gehouden moet worden met de betaalbaarheid van de nieuwe woningen. Er is vooral veel vraag naar middenhuur woningen. Dit zorgt ook voor een betere doorstroming in de wijk. Bij een eventuele sprong over de A6 dient rekening gehouden te worden met fijnstof, veiligheid en een goed voorzieningenniveau. Risico’s die men ziet zijn de lange aanrijtijden voor nood- en hulpdiensten en dat de uitbreidingen op zichzelf staande dorpen worden.

Verkeer en veiligheid

Verkeer en veiligheid zijn ook belangrijke aandachtspunten. De bereikbaarheid met de fiets moet optimaal zijn, en er is ruimte voor verbetering in het openbaar vervoer, met name de busverbindingen. Sociale veiligheid is een ander punt van zorg dat aandacht vereist.

Professionele stakeholders

In de sessies met de professionele stakeholders is aangegeven dat de bereikbaarheid van het OV goed moet blijven. Verder mag de doorstroming bevordert worden. Ook wordt aangegeven dat veiligheid als ontwerpvariabele meegenomen kan worden in de omgevingsvisie. Men vroeg zich af of de Lelylijn goed is meegenomen en of die niet kansen geeft voor een station in noord Lelystad.

Voorzieningen en recreatie

Wat betreft voorzieningen en recreatie is er een wens voor een breder en gevarieerder aanbod aan winkels, horeca en evenementen, vooral in het centrum. Inwoners willen ook meer voorzieningen op het gebied van sport, recreatie en cultuur. Het ontbreken van een volwaardig ziekenhuis wordt als een gemis ervaren. In het stadscentrum moet de ruimte voor auto's ondergeschikt zijn aan de ruimte voor winkels, horeca en ontmoetingsplekken.

Professionele stakeholders

Uit de sessies met de professionele stakeholders komt naar voren dat het voorzieningenniveau op peil moet blijven, ook bij verdichten in bepaalde gebieden. Daarnaast moet sport een goede plek krijgen in de omgevingsvisie. Er is echt beweegarmoede en jongeren moeten worden uitgedaagd om te bewegen. Zorg voor ruimte voor speelplekken, ook juist natuurlijke spelplekken/ ontdekplekken. Bovendien is sport en spel nu erg gecentreerd, dat mag meer verspreid worden.

Ontmoeting en beleving

Er is een sterke behoefte aan plekken waar mensen elkaar spontaan kunnen ontmoeten, zowel in het centrum als in de wijken. Gezelligheid ontbreekt momenteel, vooral in het centrum. De nadruk ligt op het creëren van een levendigere en aantrekkelijkere stad voor jongeren. Tegelijkertijd willen de inwoners dat de rust en ruimte in de woonwijken behouden blijft. Hoewel men tegen het slopen van herkenbare, historische gebouwen is, zijn er ook veel oude gebouwen die geen toegevoegde waarde hebben en mogelijk plaats kunnen maken voor nieuwe ontwikkelingen.

Professionele stakeholders

In de sessies met de professionele stakeholders is aangegeven dat er meer ikc vorming in de wijken mag komen. Ikc staat voor integrale kind centra: locaties waar kinderen van 0 tot 12 jaar opvang en scholing krijgen. Verder vindt men een goede sociale cohesie belangrijk, mensen moeten elkaar kennen en ontmoeten. Dan kunnen problemen ook tijdig herkend worden. In de omgevingsvisie moet daarom aandacht zijn voor sociale ontmoetingsfunctie (in de wijken).

3.  Algemene reactie gemeente

Gemeente Lelystad waardeert de betrokkenheid en waardevolle inbreng van haar inwoners en alle andere partijen. We danken hun voor hun betrokkenheid bij de omgevingsvisie en de ontwikkeling van onze stad. Wij hebben zorgvuldig geluisterd naar de diverse suggesties en zorgen die zijn geuit en willen graag onze reactie hierop delen.

Wij hopen dat deze reactie duidelijk maakt dat de gemeente Lelystad zich inzet voor een groene, gezonde en leefbare omgeving, waarbij de inbreng van haar inwoners en andere stakeholders serieus wordt genomen en wordt verwerkt in onze plannen.

In onderstaande tekst geven we een algemene reactie per thema. In hoofdstuk 4 geven we reactie op de ingebrachte ideeën, zorgen en wensen van de inwoners en stakeholders.

Groen en Natuur

Wij erkennen het belang van parken, bossen, natuurgebieden en meren voor een aangename en gezonde leefomgeving. We zetten ons in voor het behoud en de versterking van groen in de stad. We blijven aandacht geven aan het onderhoud en de beleefbaarheid van groen. Ook houden we rekening met de veranderende weersextremen door klimaatverandering. Omgaan met de beschikbare ruimte is belangenafwegingen maken. Dit vraagt om maatwerk, waarbij er goed gekeken wordt naar wat er nodig is in een wijk.

Wonen en Ruimte

Groeien in balans betekent dat we op de juiste plekken de juiste keuzes moeten maken. We kijken waar we woningen kunnen toevoegen, waarbij we rekening houden met de betaalbaarheid en doorstroommogelijkheden binnen de eigen wijk. Ook kijken we waar we middenhoog- en hoogbouw kunnen inzetten. Wij zetten in op woningen voor verschillende doelgroepen. Hierbij houden we de kernwaarden van ruimte en natuur in het oog. Wij streven naar een gezonde balans tussen woon- en werkgelegenheid en zetten in op groeien in balans.

Verkeer en Veiligheid

Wij onderkennen het belang van goede en veilige fietspaden, bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Wij blijven investeren in de infrastructuur om de doorstroming, bereikbaarheid en veiligheid te verhogen. Daarnaast willen we het openbaar vervoer verbeteren. Ook zetten we in op betere sociale veiligheid op straat en bij fietspaden.

Voorzieningen, Recreatie en Sport

Wij zetten in op een gezonde leefomgeving en bieden ruimte voor sport en spel. Bij de ontwikkeling van nieuwe wijken leggen we de focus op het realiseren van een complete samenleving. Dit betekent niet alleen wonen maar ook ruimte voor voorzieningen, recreatie, sport en ruimte voor ontmoeting en beleving. In de bestaande wijken zal ook bij kwalitatieve verdichting worden verzocht naar mogelijkheden om deze aspecten te versterken. De wijze waarop zal afhankelijk zijn van de behoefte en de locatie in de stad. We houden rekening met de toekomst en de kwaliteit van het Stadshart.

Ontmoeting en Beleving

Wij willen bijdragen aan een levendige en aantrekkelijke stad met ruimte voor ontmoeting, spelen en ontspanning. We willen de sociale cohesie in de wijken versterken en van openbare ruimtes aangename plekken voor verblijf maken. Daarnaast zetten we ons in voor het behoud van het Lelystadse cultuur-historisch erfgoed.

Overig

De ruimtelijke druk op het buitengebied is groot. In de Omgevingsvisie brengen we hier een ordening in aan, waarbij we aangeven wat wij het zwaarst vinden wegen. Daarbij hebben we te maken met landelijke opgaven, zoals de energietransitie, warmtetransitie en veiligheid.

4.  Input per onderwerp

Groen en natuur

1. Parken, bossen, natuurgebieden en meren zorgen voor een aangename en gezonde leefomgeving, met volop mogelijkheden voor wandelen, fietsen en recreatie.

Wij zijn het met deze inbreng eens. We zetten daarom in op het versterken van een gezonde leefomgeving bij de verdere ontwikkeling van Lelystad.

2. Groen behouden en meer groen in de stad toevoegen.

Groen en natuur zijn sterke punten van Lelystad. Vanuit de gemeente maken we onderscheid tussen groen zoals gazons en hondentoiletten en groen met natuurwaarde. Vooral de laatste willen we zoveel mogelijk versterken.

3. Het groen in de stad moet goed onderhouden worden.

We zijn het met deze stelling eens, maar de Omgevingsvisie gaat om een hoger abstractieniveau dan het onderhoud van het groen.

4. Grond met grote waarde voor landbouw of natuur moet bewaard blijven.

In het buitengebied komen veel ruimtelijke claims samen. In de Omgevingsvisie willen we dit zo goed mogelijk ordenen, waarbij we vanzelfsprekend belangrijke bestaande waardes zoveel mogelijk proberen te respecteren en in te passen in nieuwe ontwikkelingen.

5. Het groen in de stad is niet altijd even bruikbaar voor bewoners.

We erkennen dat het groen in de stad niet altijd goed beleefbaar is. Dit wordt ook meegenomen in de Omgevingsvisie. Hoe we hier verder invulling aan geven wordt verder uitgewerkt in bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling of programma Natuur.

6. 64% van de inwoners (afkomstig uit de inwonerspeiling Digitale Dilemma’s) vindt het belangrijker om al het groen in de wijk te behouden dan dat er voorzieningen en woningen in de wijk worden gebouwd.

Omgaan met de ruimte is belangenafwegingen maken. Dit vraagt om maatwerk, waarbij er goed gekeken wordt naar wat er nodig is in een wijk. Wanneer we naar het groen kijken wordt hierbij wel onderscheid gemaakt tussen zogenaamd kijkgroen, zoals gazons en hondentoiletten, en groen met natuurwaarde.

7. 57% van de inwoners (afkomstig uit de inwonerspeiling Digitale Dilemma’s) vindt het belangrijker om een woning te hebben met een eigen tuin maar minder groen in de buurt, dan dat ze geen eigen tuin hebben of alleen een terras, maar met veel groen in de buurt dat wordt gedeeld met buren.

Dit aspect zal aan de orde komen bij de verdere uitwerking van de Omgevingsvisie. We willen meer variatie in woningbouw voor verschillende doelgroepen. Lelystad heeft relatief veel eengezinswoningen met (ruime) tuin, waardoor juist ook andere woningtypes als aanvulling hierop noodzakelijk zijn. Afhankelijk van het gebied en het huidige aanbod in het gebied, kan hier wel of niet altijd aan voldaan kunnen worden.

8. Lelystad heeft een voortrekkersrol in biologische landbouw en dit moet beschermd worden.

Lelystad heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van biologische landbouw in Nederland. Het aandeel biologische landbouwbedrijven is groot. Van oudsher zijn er in Lelystad Noord meerdere biologische bedrijven. Daarnaast heeft de WUR een fieldlab voor nieuwe landbouw gevestigd. Met de groei van de stad en nieuwe opgaven moeten we elke keer kritisch naar het gebruik van de ruimte kijken. Past het gebruik nog bij de behoefte (in de toekomst). Wij vinden de ontwikkeling van de (biologische) landbouw belangrijk, maar niet specifiek op een bepaalde locatie. 

9. Inwoners vinden dat de gemeente bij woningbouwlocaties rekening moet houden met de groenstructuur en het behouden van verbindingen tussen groengebieden.

Dit is belangrijk en daarom werken we in de omgevingsvisie met het landschappelijk raamwerk waardoor de verschillende groenstructuren met elkaar verbonden worden en zo elkaar versterken.

10. Voor het beheer van openbaar groen kan ook ingezet worden op buurttuinen, voedselbossen of wijkgroen. Kijk bijvoorbeeld of het beheer van groen in de wijk bij de inwoners belegd kan worden.

In het programma Natuur is opgenomen dat Lelystad werkt aan het faciliteren van groene initiatieven vanuit inwoners. Initiatieven komen samen op de webpagina gemeentelelystad.nl/mensenmakendebuurt. Daarnaast kunnen inwoners zich aanmelden als Groene Ambassadeur. Dit zijn inwoners van Lelystad die zich inzetten voor het vergroenen van hun omgeving. Aanmelden kan via gemeentelelystad.nl/ambassadeur.

11. Als er extra woningen worden gebouwd, moet er ook extra ruimte worden gegeven aan water.

Bij ontwikkelingen houden wij zeker rekening met voldoende ruimte voor waterberging. Hiervoor gelden de regels van het Waterschap over watercompensatie. Dit wil zeggen een maatregel die wordt toegepast om de negatieve effecten van toegenomen verharding, zoals bebouwing en bestrating, op het watersysteem te neutraliseren.

12. Neem ook ruimte op voor klimaatadaptatie om hittestress en piekbuien plek te geven. Vooral bij verdichting wordt hittestress als aandachtspunt meegegeven.

Wij houden bij ontwikkelingen rekening met de veranderende weersextremen als gevolg van klimaatverandering. Dit is onderdeel van toekomstbestendige gebiedsontwikkeling.

13. De ruimte en het groen van de dreven kan anders (beter?) benut worden, bijvoorbeeld voor recreatie.

Een andere omgang met de dreven maakt deel uit van de Omgevingsvisie. De overdimensie van de dreven maakt dat er mogelijk samen kan gaan met andere gebruiksmogelijkheden zijn mocht er besloten wordt om een dreef verkeerskundig af te waarderen (dat willen zeggen minder ruimte te geven aan de auto), dan wordt ook gekeken naar mogelijk ander gebruik.

Wonen en ruimten

14. De ruime opzet van de stad wordt zeer gewaardeerd en draagt bij aan een gevoel van vrijheid en comfort.

We kijken waar we woningen kunnen toevoegen. Hierbij proberen we de beleving van ruimte vast te houden. Ook kijken we waar we middenhoog- en hoogbouw kunnen inzetten. Op deze manier willen we zoveel mogelijk recht blijven doen aan de ruimtebeleving Tegelijkertijd moeten er ook keuzes gemaakt worden. Een levendiger en gevuld stadshart en een goed openbaar vervoersysteem gedijen goed bij een groei en verdichting van de stad. Hiervoor moeten we op de juiste plekken de juiste keuzes maken.

15. Mensen waarderen de ruimte in en om het huis.

Zie antwoord bij reactie 14.

16. Er is vraag naar meer betaalbare woningen en woningen voor verschillende doelgroepen zoals jongeren, starters, gezinnen en senioren.

Bij de verdere uitwerking van de Omgevingsvisie wordt rekening gehouden met deze wens. We willen meer variatie in woningbouw voor verschillende doelgroepen. Lelystad heeft relatief veel eengezinswoningen met (ruime) tuin, waardoor juist ook andere woningtypes als aanvulling hierop noodzakelijk zijn.

17. Er is een sterke behoefte aan woningen die (zorgbehoevende) ouderen helpen doorstromen en starters een huis helpen vinden.

Zie antwoord bij reactie 16.

18. Er moet niet te veel hoogbouw komen, liever middelhoog bouwen in combinatie met groen. 

Om kwalitatief te verdichten zal er een variatie in verschillende woontypologie en bouwhoogtes gaan ontstaan. Daarbij kan in specifieke gebieden midden- of hoogbouw worden toegepast. In het Stadshart zien wij ruimte voor hogere bouwhoogtes, net zoals bij de ontwikkelingen aan het waterfront. Bij buurtcentra zal per gebied gekeken worden welke hoogtes daar meer voor de hand liggen. Uitwerking hiervan volgt in de hoogbouwvisie.

19. Woningbouw mag het groen aan de rand van de stad/ de verbindingen tussen groengebieden niet aantasten.

Wij onderschrijven het belang van het behoud van groenstructuren en de verbinding tussen ecologisch waardevolle gebieden. Tegelijkertijd zien wij ook kansen voor functiecombinaties in en bij het groen.

20. 53% van de inwoners (afkomstig uit de inwonerspeiling Digitale Dilemma’s) vindt het belangrijker dat oude gebouwen worden gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw die aansluit bij de huidige behoeften, dan het behouden en opknappen van oude, herkenbare gebouwen. Dit gaat met name om gebouwen die geen toegevoegde waarde meer zijn voor de stad.

Bij het vinden van een nieuwe bestemming van oude, herkenbare gebouwen, kijken we eerst of hergebruik of renovatie een mogelijkheid zijn. Een andere mogelijkheid is herstructurering en sloop-nieuwbouw. Hierbij houden we rekening met de cultuur-historische waarde van het gebouw.

21. 52% van de inwoners (afkomstig uit de inwonerspeiling Digitale Dilemma’s) vindt het belangrijker dat er woningen gebouwd worden voor starters en senioren dan dat er veel werkgelegenheid en werkplekken zijn in de stad.

Het is vanzelfsprekend van groot belang dat iedere Lelystedeling een passend dak boven zijn hoofd kan hebben. Tegelijkertijd wil Lelystad groeien in balans, dus niet alleen woon-, maar ook werkgelegenheid bieden. Door te groeien in balans, kunnen meer mensen die in Lelystad wonen ook in Lelystad werken. Zo ontstaat ook meer draagvlak voor meer en betere voorzieningen, openbaar vervoer en andere faciliteiten.

22. Gebruik het gebied langs het water bij Bataviastad/haven voor woningbouw. Maar wel doorzicht houden vanuit de stad naar het water.

Wij vinden de verbinding van de stad met het water erg belangrijk. Het gebied langs het water maakt onderdeel uit van het programma Waterfront. Met dit programma werken we aan het aantrekkelijker maken van de kust door onder meer het toevoegen van woningbouw, recreatie en natuur.

23. Rond het centrum en rond de buurtcentra kan prima verdicht worden in woningen. Kantoorruimte gebruiken voor woningen. De hoogte in, in het gebied bij Hooghe Bomen. Mooi voorbeeld hoe dat eruit kan zien is bouwstijl Aeres Hogeschool Almere.

Wij onderschrijven deze inbreng. Zie verder het antwoord bij reactie 18.

24. Nieuwbouwplannen Maerlant schept verbazing vanwege de grondgebonden woningen, liever appartementen. Ook over de garagebedrijven in de Kempenaar wordt gezegd: bouw daar appartementen.

De bestaande wijken kennen over het algemeen een grote hoeveelheid grondgebonden woningen. We gaan op specifieke plekken verdichten en appartementen toevoegen. Op de hoek van Polderdreef/Zuigerplasdreef bij de Waterwijzer zijn rond 2016 nieuwe woningen gerealiseerd: een combinatie van grondgebonden woningen en een appartementengebouw van acht verdiepingen. We willen de komende periode meer inzetten op verdichting en aanvullende woonvormen.

25. Zet in op gemengde, diverse wijken. Meer typen woningen voor meerdere doelgroepen.

Wij zetten in op meer diverse woontypen, in meerdere prijscategorieën en in een mix van huur- en koopwoningen. We willen nieuwe woontypen toevoegen in de bestaande wijken, die een aanvulling vormen op de wijk. Zodat mensen zo lang mogelijk in hun eigen wijk kunnen blijven wonen, ook als ze in een andere levensfase komen. Zie verder het antwoord bij reactie 16.

26. Er is veel vraag naar woningen voor dementerende ouderen vanwege de dubbele vergrijzingsgolf.

Dit heeft onze aandacht en willen daarom ook inzetten op woonvormen waar de zorgvraag en het zorgaanbod bij elkaar gebracht kunnen worden. Zie verder het antwoord bij reactie 16.

27. Verdichting geeft mogelijk ook kansen om langer in de eigen wijk te blijven wonen.

Zie antwoord bij reactie 16.

28. Het bouwen van woningen langs drukke wegen (juist vaak sociale woningen) draagt bij aan de gezondheidsverschillen.

Wij begrijpen deze zorg en willen in Lelystad inzetten op een gezonde leefomgeving voor iedereen. We houden hiermee rekening met de wettelijke voorschriften.

29. Denk bij de woningbouw ook aan betaalbaarheid. Er is zeer beperkt middenhuur in de stad. De doorstroom in de wijk moet op gang worden gebracht.

We zijn ons bewust van de beperkte omvang van de middenhuur. Betaalbaarheid en doorstroommogelijkheden hebben zeker aandacht bij de doorvertaling van de Omgevingsvisie naar gebiedsontwikkelingen en de daarbij horende ontwikkelstrategie. Zie verder het antwoord bij reactie 16.

30. Onder de aanvliegroute van Lelystad Airport kunnen geen woningen worden gebouwd.

Wij zijn ons hiervan bewust. In het Omgevingsplan zijn hindercontouren opgenomen die bepalen wat er mogelijk is. Hier wordt uiteraard rekening mee gehouden.

31. In hoeverre is er rekening gehouden met de type bewoners en hun behoeftes?

Wij begrijpen dat verschillende doelgroepen verschillende behoeftes hebben. Dit heeft onze aandacht bij de doorvertaling van de Omgevingsvisie naar gebiedsontwikkelingen. Zie verder het antwoord bij reactie 16.

32. Uitbreiding aan de oostzijde is nog niet zo gek. Houdt wel aandacht voor fijnstof, veiligheid en een goed voorzieningenniveau.

In het buitengebied komen veel ruimteclaims samen en zou de toevoeging van woningbouw een extra conflicterende claim toevoegen. Wij zien op dit moment geen dwingende redenen om verdere uitbreiding ten oosten van de A6 te willen. Een andere reden om niet op deze locatie uit te breiden, is de kostenefficiëntie. Nieuwe uitbreidingswijken vereisen aanzienlijke investeringen in nutsvoorzieningen, mobiliteitsoplossingen en ruimte voor sporten, ontmoeten en onderwijs.

33. Uitbreidingen in het buitengebied geven langere aanrijtijden voor nood- en hulpdiensten.

Zie het antwoord bij reactie 32. Uitgangspunt is kwalitatief verdichten in de bestaande stad aan de westzijde van de A6.

34. Uitbreidingen worden dorpen op zich met hun eigen voorzieningen en identiteit.

Wij zetten in op kwalitatieve groei en versterking van de bestaande stad. Zie verder het antwoord bij reactie 32.

Verkeer en veiligheid

35. Goede en veilige fietspaden worden genoemd als een belangrijk aspect van de stad. Ook meer snelfietspaden wordt aangegeven.

Lelystad wil goede fietsverbindingen die en sociaal- en fysiek veilig zijn en logische routes hebben. Er wordt gewerkt aan een snelfietsroute naar Almere.

36. De goede bereikbaarheid en centrale ligging van de stad, zowel per auto als met het openbaar vervoer, worden gewaardeerd.

Wij onderkennen deze kwaliteit van Lelystad en willen deze behouden en versterken.

37. Er is onvrede over het verkeer in de stad, zoals verkeersdrukte (vooral rondom het centrum), parkeerproblemen en de staat van de wegen.

In vergelijking met andere steden is de doorstroming in Lelystad goed. Desalniettemin is er inderdaad op een aantal punten sprake van verminderde doorstroming in met name de spits. We doen onderzoek naar oplossingen voor deze doorstromingsproblemen. De realisatie van de nieuwe zuidelijke rondweg die aansluit op de A6 gaat daarbij verlichting geven. Met de realisatie van de nieuwe stationsomgeving zal ook daar de verkeerssituatie worden verbeterd. Parkeervoorzieningen voor bezoekers zijn voldoende beschikbaar in het centrum. Met het programma van groot onderhoud en het reguliere onderhoud wordt de kwaliteit van de wegen zoveel mogelijk geborgd. Voorbeelden hiervan zijn de aanpak van de Stationsdreef en de Oostranddreef. Meldingen over specifieke situaties kunnen via Fixi worden doorgegeven en aangepakt.

38. Verbeter wegen, fietspaden en voetpaden om de doorstroming, bereikbaarheid en veiligheid te verhogen.

Voor wegen wordt verwezen naar het voorgaande punt. Ten aanzien van fietspaden is er in het raadsakkoord 400.000 euro beschikbaar gesteld voor project ‘beste fietsstad’. Hiervoor is een uitgebreid pakket van maatregelen opgesteld dat deels inmiddels al in uitvoering is. Het wordt onder andere besteed aan een betere ‘vindbaarheid/wayfinding’ en het verbeteren van de kwaliteit van fietspaden.

39. Er moet strenger gehandhaafd worden op de (verkeers)regels voor meer veiligheid.

Handhavingsbeleid maakt geen onderdeel uit van deze Omgevingsvisie. We hebben deze informatie wel doorgespeeld naar de handhaving.

40. De bewegwijzering (in algemene zin) en mogelijkheden voor langzaam verkeer in de stad kunnen beter.

De gehele ANWB autobewegwijzering wordt dit jaar geïnspecteerd en waar nodig de komende jaren geactualiseerd. De bewegwijzering en vindbaarheid voor fietsverkeer is inderdaad voor verbetering vatbaar. In het kader van het project ‘beste fietsstad’ uit het raadsakkoord wordt het bestaande bewegwijzeringssysteem samen met een deskundig adviesbureau tegen het licht gehouden en verbeterd. In het kader van het ‘actieplan stadshart’ zal volgend jaar de bewegwijzering voor voetgangers worden vernieuwd/aangepast.

41. Beter openbaar vervoer: minder bus uitval, kortere reistijd, bussen moeten vaker rijden en minder drukte in de bus. Vooral jongeren geven dit aan.

Het stadsvervoer rijdt onder verantwoordelijkheid van de provincie Flevoland maar de gemeente Lelystad trekt aan de bel bij de Provincie en EBS als er zaken niet goed gaan. De dienstregeling van het busvervoer van EBS is vorig jaar een periode afgeschaald geweest in verband met een chauffeurstekort, waardoor de bediening onder de maat was. Met ingang van dit jaar is de dienstregeling weer op het oorspronkelijke afgesproken niveau.

42. Mooiere en duidelijkere bushaltes (digitale borden met tijden).

De bushokjes/abri’s zijn van de gemeente en voldoen qua uitrusting en uitstraling aan de moderne standaarden. Op het nieuwe busstation in het centrum zullen nieuwe extra hoogwaardige wachthokjes worden geplaatst. Digitale informatiepanelen met vertrektijden vallen onder verantwoordelijkheid van de provincie die opdrachtgever is van het openbaar vervoer. Er loopt op dit moment een aanbesteding waarbij haltes van deze borden worden voorzien. Gezien de kosten gaat het met name om de drukste haltes zodat zoveel mogelijk mensen ervan profiteren.

43. Betere verlichting op straat en fietspaden voor sociale veiligheid.

Dit heeft onze aandacht maar hierbij moet echter wel worden bedacht dat op rustige afgelegen fietspaden verlichting geen toegevoegde waarde heeft voor de reële veiligheid en wordt schijnveiligheid gecreëerd. Dit voldoet niet aan het politiekeurmerk. Om tegemoet te komen aan deze zorg willen we meer werken met reflecterende wegmarkering en solar led spots.

44. 60% van de inwoners (afkomstig uit de inwonerspeiling Digitale Dilemma’s) vindt het belangrijker dat er meer wordt geïnvesteerd in fietspaden en openbaar vervoer dan in autowegen. Goede fietsvoorzieningen en openbaar vervoer maken dat mensen minder snel de auto nemen.

Als gemeente zetten we in op het STOMP-principe. STOMP staat voor Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Mobiliteitsdiensten en Personenauto. Dit betekent dat lopen, fietsen en OV prioriteit krijgen boven de auto, zodat de stad en het centrum leefbaar blijven en de verkeersstromen soepel verlopen. Om ook in het Lelystad van 2050 een goede bereikbaarheid te houden, zijn investeringen in OV en fietsverbindingen noodzakelijk.

45. Meer visie en regie vanuit de gemeente bij woningbouwlocaties.

Visie geven we onder meer met de Omgevingsvisie. Regie is niet altijd makkelijk invulling te geven, bijvoorbeeld als de ontwikkelaar al grond in eigendom heeft. Om zoveel mogelijk regie uit te kunnen voeren werken we met een nieuwe werkwijze waarin we integraal keuzes maken. Dit betekent dat we soms inzetten op een specifiek element ten opzichte van anderen, zodat we meer kwaliteit kunnen bereiken dan de traditionele manier van werken.

46. Bereikbaarheid OV moet goed blijven.

Wij onderschrijven deze inbreng. Zie verder het antwoord bij reactie 44.

47. Wordt de Lelylijn reservering wel meegenomen? Als die komt geeft dat juist kansen aan de noordzijde voor eventuele uitbreiding van het station.

De Lelylijn reservering wordt meegenomen.

48. Doorstroming (auto)verkeer bevorderen.

Doorstroming, ook bij groei, heeft zeker onze aandacht. Zie verder het antwoord bij reactie 37.

49. Neem veiligheid als ontwerpvariabele mee.

Wij onderschrijven deze inbreng.

50. Let bij bouwen met circulaire materialen op de brandveiligheid.

Wij onderschrijven deze inbreng, maar dit gaat voorbij aan het abstractieniveau van de Omgevingsvisie.

51. Denk in omgevingsvisie aan veerkracht en zelfredzaamheid van de inwoner (veiligheid).

Voor het Lelystad van 2050 willen we bouwen aan en voor een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin iedereen zich thuis kan voelen en zoveel mogelijk zelfstandig kan functioneren. Dit vraagt ook om levensloopbestendige woningen. Voor mensen met een lagere zelfredzaamheid moeten we de woonsituatie en zorgvraag in samenhang bekijken. Dit vraagt om een breed scala aan woonvormen.

Voorzieningen, recreatie en sport

52. Veel inwoners zijn ontevreden over het stadscentrum, onder meer vanwege de inrichting en het aanbod van winkels en voorzieningen. Over het winkelaanbod is men negatief over het gebrek aan variatie, kwaliteit of de aanwezigheid van bepaalde soorten winkels.

In de Omgevingsvisie houden wij sterk rekening met de toekomst en kwaliteit van het Stadshart. De groei van Lelystad kan hierbij helpen door de draagkracht voor winkels en voorzieningen te vergroten. In de uitwerking hiervan wordt al gewerkt aan actieplan Hart voor de Stad, met concrete acties (met ondernemers en eigenaren) die het stadscentrum versterken.

53. Er zijn klachten over het gebrek aan bepaalde voorzieningen in de stad, zoals sportfaciliteiten, culturele instellingen en recreatiemogelijkheden.

Wij zijn hier ons bewust van. De groei van Lelystad kan hierbij helpen door de draagkracht voor dergelijke voorzieningen te vergroten. Zie verder het antwoord bij reactie 52.

54. Het organiseren van (meer) evenementen en activiteiten zou het centrum aantrekkelijker maken voor inwoners en bezoekers.

Dank voor deze suggestie. Ook hierbij kan de groei van Lelystad helpen door de draagkracht voor evenementen te vergroten.

55. Verminderen van leegstand en het creëren van een levendig en gezellige sfeer in het centrum.

De gemeente heeft geen directe invloed op de leegstand. Zie verder het antwoord bij reactie 52.

56. Vraag naar meer en diverse eet- en drinkgelegenheden.

De gemeente heeft geen directe invloed op het aanbod in horeca. Zie verder het antwoord bij reactie 52.

57. Veel inwoners benadrukken het belang van een ziekenhuis en goede zorgvoorzieningen.

De gemeente heeft zich altijd ingezet voor het behoud van voldoende ziekenhuisvoorzieningen in de stad. We zetten ons nog steeds in om met Sint Jansdal een nieuwe zorgcampus te realiseren. Dit is geen volwaardig ziekenhuis, maar biedt diverse zorg voor de bewoners van de stad. De groei van Lelystad kan hierbij helpen door de draagkracht voor dergelijke voorzieningen te vergroten. 

58. Goed onderwijs, inclusief hoger onderwijs zoals universiteit of hogeschool, wordt belangrijk gevonden.

De groei van Lelystad kan helpen door de draagkracht voor dergelijke voorzieningen te vergroten. Lelystad heeft een universiteit binnen de gemeente, namelijk de Wageningen University en Research. Deze biedt met name werkgelegenheid en ruimte voor (internationale) onderzoeken, maar geen traditioneel onderwijs. Voor HBO willen we ruimte bieden aan specifieke opleidingen en onderzoeksprogramma’s die aansluiten bij het DNA van de stad en de groei die we doormaken. Ook voor deze studenten is de combinatie van ontwikkelen, trainen, experimenteren en onderzoeken essentieel.

59. 85% van de inwoners (afkomstig uit de inwonerspeiling Digitale Dilemma’s) vindt het belangrijker dat er in het stadscentrum veel winkels, horeca en ontmoetingsplekken zijn dan dat er voldoende parkeerplekken voor auto’s zijn. Wel moet het stadscentrum goed bereikbaar zijn.

Het Stadshart is goed bereikbaar in alle opzichten. Dit is belangrijk voor de vitaliteit van het centrum. In het Stadshart zelf ligt de focus op de leefbaarheid voor bewoners en bezoekers.

60. De kust wordt steeds waardevoller. Maar veel ruimte wordt ingenomen door Bataviastad, terwijl deze bezoekers verder niet voor Lelystad komen.

Bataviastad is een belangrijke trekker in het kustgebied. Met de ontwikkeling van de kust wordt het gehele gebied steeds waardevoller, zowel voor de Lelystedeling als voor de bezoeker van buiten de stad. Er komen meer recreatiemogelijkheden, horeca, woningen en natuur. Hierdoor wordt het een aantrekkelijk verblijfsgebied, waardoor bezoekers langer blijven in het gebied.

61. De toegankelijkheid van voorzieningen, vooral voor wijken waar geen eigen buurtcentrum is, moet niet verloren gaan. De afstand tot voorzieningen moet niet te groot worden.

Vanzelfsprekend vinden wij ook dat iedere Lelystedeling toegang moet hebben tot de nodige voorzieningen op redelijke afstand. Hier hebben we oog voor.

62. Zorg dat het voorzieningenniveau op peil blijft, ook bij verdichten in bepaalde gebieden.

Zie het antwoord bij reactie 61.

63. Geef sport een goede plek in de ontwikkelingen. Er is echt beweegarmoede, dus ruimte voor sport of de beweegvriendelijke ruimte moet in de omgevingsvisie terugkomen.

Wij willen echt inzetten op een gezonde leefomgeving in Lelystad. Ruimte voor sport en beweegvriendelijke ruimte is van belang om mensen meer te laten bewegen. We hebben aandacht voor bijvoorbeeld het beter bruikbaar maken van natuur en groen. Bij nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals Zuiderhage, maakt dit onderdeel uit van het ontwerp.

64. Jongeren moeten worden uitgedaagd om te bewegen. Zorg voor ruimte voor speelplekken en groen, ook juist natuurlijke spelplekken/ ontdekplekken.

Zie het antwoord bij reactie 63. Door voldoende uitdagende speelplekken in de wijken worden kinderen al jong uitgedaagd te bewegen. De uitwerking hiervan vindt plaats in bijvoorbeeld het speelbeleid en gebiedsontwikkelingen.

65. Sport en spel is erg gecentreerd, dit is landelijk meer gedecentraliseerd en informeler.

In Lelystad hebben we meerdere sport en spelplekken verspreid over de stad. Er zijn een aantal grotere concentraties, zoals sportpark Langezand en sportpark Schouw. Het deels concentreren van sporten biedt een aantal voordelen zoals dubbelgebruik van parkeerruimte en gemeenschappelijk gebruik van kantines. Hierdoor kunnen we schaars omgaan met de ruimte die we hebben. Daarnaast houden we ook rekening met de omgeving. Tegelijkertijd vinden we dat we niet alle sporten moeten concentreren, zodat mensen op redelijk korte afstand een sportterrein kunnen bereiken. Verder vinden we het belangrijk om meer de aandacht te gaan leggen op informele ‘sportruimtes’ in de buitenruimte, zoals bijvoorbeeld aantrekkelijke hardlooproutes door het groen van de stad. Landelijk zien we een verschuiving naar meer sporten in de openbare ruimte. Zie verder het antwoord bij reactie 63.

Ontmoeting en beleving

66. De rust en stilte in de stad worden vaak genoemd als positieve aspecten. Inwoners genieten van de rustige woonwijken en de afwezigheid van drukte en lawaai.

Wij zien dit ook als positieve aspecten van Lelystad. Zie verder het antwoord bij reactie 14.

67. De ruimte en het groen maken Lelystad uniek ten opzichte van andere steden en zijn voor veel mensen dé reden om in Lelystad te (blijven) wonen.

Wij zien dit ook als positieve aspecten van Lelystad. Zie verder het antwoord bij reactie 14.

68. Inwoners zijn ontevreden over het zwerfafval, verloedering van wijken en het (achterstallig) onderhoud van het groen, infrastructuur en andere openbare ruimtes.

De Omgevingsvisie gaat niet over onderhoud en beheer. Wel kunnen we hier het volgende over zeggen. De gemeente onderhoudt zo goed mogelijk het groen, de infrastructuur en andere openbare ruimtes. We hebben de laatste jaren in diverse wijken groot onderhoud gedaan. Lelystad is in een relatief korte periode gebouwd. Dit betekent dat het groot onderhoud ook tegelijkertijd komt. Met het groot onderhoud zetten we ook in op het vergroenen van wijken en andere materialen voor een betere afwatering. Zo houden we rekening met de veranderende weersextremen als gevolg van klimaatverandering. Zwerfafval is helaas een veel voorkomend probleem in elke stad. Hier ligt ook een eigen verantwoordelijkheid van de inwoners, om bijvoorbeeld geen afval naast containers te zetten. Er zijn meerdere initiatieven om Lelystad schoon te houden en die waarderen we zeer. Mocht er overlast zijn of een gebrek geconstateerd worden dan kan dit gemeld worden bij HVC (afval) en Fixi-app.

69. De leegstand van winkels en andere gebouwen in de stad wordt als een probleem gezien. Dit draagt bij aan een gevoel van verval en vermindert de aantrekkelijkheid van de stad en (het gevoel van) veiligheid.

De gemeente heeft geen directe invloed op de leegstand. In de Omgevingsvisie houden wij sterk rekening met de toekomst en kwaliteit van het Stadshart. De groei van Lelystad kan hierbij helpen door de draagkracht voor winkels en voorzieningen te vergroten. In de uitwerking hiervan wordt al gewerkt aan actieplan Hart voor de Stad, met concrete acties (met ondernemers en eigenaren) die het moeten versterken.

70. Lelystedelingen zijn trots op de ‘pioniersgeest’ van de stad.

Wij herkennen dit en delen deze trots. Tegelijkertijd zijn we ook in een nieuwe fase van volwassen stad gekomen. Dat betekent dat op sommige terreinen geen sprake meer kan zijn van pionieren, maar dat we voortbouwen op de schouders van de pioniers. We blijven wel nieuwsgierig en staan open voor innovatie en vernieuwende concepten.

71. Vroeger was Lelystad gericht op het samen opbouwen van de stad en er waren veel verenigingen en activiteiten. Er is behoefte om deze levendigheid en saamhorigheid terug te brengen.

Ruimte voor ontmoeting vinden wij belangrijk. Wij willen hieraan bijdragen door in te zetten op behoud en versterking van voorzieningen, maar ook door openbare ruimtes aangename plekken voor verblijf te maken.

72. Meer plekken om elkaar (spontaan) te ontmoeten.

Zie het antwoord bij reactie 71.

73. Saaie uitstraling. De stad mist kleur, leuke verlichting en bijzondere gebouwen.

In de Omgevingsvisie zetten wij in op groei met versterking van kwaliteit. De groei van Lelystad kan hierbij helpen door levendigheid en de draagkracht voor winkels en andere voorzieningen te vergroten. De groei van Lelystad geeft ook kansen om met markante gebouwen accenten te zetten. Ook willen we ons inzetten om de bijzondere gebouwen die er zijn te behouden voor de stad.

74. Er is een gevoel van trots nodig, een verfrissing van het imago, een levendige binnenstad met meer winkels, bruisende horeca en plekken waar jongeren samenkomen.

In de Omgevingsvisie zetten wij in op groei met versterking van kwaliteit. De groei van Lelystad kan helpen door levendigheid en de draagkracht voor winkels en andere voorzieningen te vergroten. De uitwerking van imago, levendige binnenstad vindt plaats in de diverse programma’s, zoals citymarketingvisie en programma Hart voor de Stad.

75. Als inwoners moeten kiezen vindt 63% van de inwoners (afkomstig uit de inwonerspeiling Digitale Dilemma’s) een levendige stad met veel voorzieningen, recreatie en evenementen belangrijker dan een rustige stad met veel ruimte. Een levendige stad pas beter bij Lelystad als provinciehoofdstad en is aantrekkelijk voor jongere bewoners. Tegelijkertijd is de rust ook een kernkwaliteit van Lelystad.

Door in verschillende delen van de stad te differentiëren in aanbod, willen we aan deze uiteenlopende behoeften tegemoet komen.

76. 52% van de inwoners (afkomstig uit de inwonerspeiling Digitale Dilemma’s) vindt het belangrijker dat er ruimte in hun wijk is voor ontmoeten, spelen en ontspanning dan dat er een parkeerplek voor de deur van hun woning is.

Als gemeente willen we inzetten op het STOMP-principe, waardoor meer ruimte voor ontmoeting op straat ontstaat. STOMP staat voor Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Mobiliteitsdiensten en Personenauto. Dit betekent dat lopen, fietsen en OV prioriteit krijgen boven de auto, zodat de stad en het centrum leefbaar blijven en de verkeersstromen soepel verlopen.

77. Drevenstructuur is kenmerkend voor Lelystad. Brede dreven behouden, ringweg toepassen en aantal dreven afwaarderen. Een deel van deze ruimte zou anders benut kunnen worden, bijvoorbeeld voor woningbouw.

Zie het antwoord op reactie 13.

78. Stad moet beleving en emotie oproepen. Iets bijzonders met woningen doen. Visionairs op dit gebied bij betrekken.

Zie ook de antwoorden bij reactie 73 en 74. Wij zullen onderzoeken of en hoe we aan deze oproep invulling geven.

79. Soms moeten grotere gebieden transformeren, soms renoveren. Hierbij moet de (hoofd)structuur van een wijk, en van de stad, behouden blijven.

Wij onderschrijven het uitgangspunt om de hoofdstructuur van de stad te willen behouden. Bij een transformatie kan het wel zijn dat een wijkstructuur wordt aangepast.

80. Behoud de belangrijke maatschappelijke gebouwen. Dit zijn belangrijke herkenningspunten waar mensen vaak ook een emotionele binding mee hebben.

Wij zetten ons in voor het behoud van het Lelystadse cultuur-historisch erfgoed. We beraden ons nog op de wijze hoe hier het best invulling aan kan worden gegeven en welke uitgangspunten we hanteren.

81. Zorg voor ikc vorming in de wijk. Ikc staat voor integrale kind centra: locaties waar kinderen van 0 tot 12 jaar opvang en scholing krijgen.

Bij de uitwerking van de Omgevingsvisie in ontwikkelingen, zullen we hier rekening mee houden. Het is ook onze wens om bij vervanging, nieuwbouw en uitbreiding van de stad IKC’s te bouwen. Zelfs breder dan onderwijs en kinderopvang. Met bijv ruimtes voor welzijn en consultatiebureaus. Er wordt dit jaar gestart met het maken van een uitwerking van deze ideeën.

82. Goede sociale cohesie is belangrijk, mensen moeten elkaar kennen en ontmoeten. Dan kunnen problemen ook tijdig herkend worden. In de omgevingsvisie moet daarom aandacht zijn voor sociale ontmoetingsfunctie (in de wijken).

Zie de antwoorden bij reactie 71 en 76.

Overig

83.  N307. Dit zou een belangrijke verbinding kunnen worden.

Dit onderschrijven we en hebben we opgenomen in de Omgevingsvisie. De gemeente kan deze weg niet zelfstandig realiseren. Hierdoor nemen we deze behoefte ook mee naar de provincie en het Rijk.

84. Lelystad mag inzetten op het versterken van de binding tussen boer en burger -> Lelystad als hoofdstad van de agrarische sector.

Lelystad is in eerste instantie bedacht als de agrarische hoofdstad van Flevoland. In tweede instantie werd de stedelijke ontwikkeling en de opvang van inwoners uit de Randstad heel belangrijk. Lelystad is wat oppervlakte betreft een grote gemeente, met een groot buitengebied. Het buitengebied bestaat grofweg uit water, natuur en landbouw. Het gebied ten oosten van de stad Lelystad is een groot landbouwgebied. Flevoland heeft bovendien de meest vruchtbare landbouwgronden van Nederland. Tegelijkertijd hebben we te maken met diverse (landelijke) opgaves die ook ruimte kosten in het buitengebied. In de toekomst kan zelfvoorzienendheid wel eens veel belangrijker worden en krijgen we te maken met nieuwe uitdagingen. Het versterken van de binding tussen ‘boer en burger’ kan hieraan bijdragen. We zullen elkaar nodig hebben. 

85. Lelystadse boer heeft BKL award gewonnen voor de connectie stad + platteland. De claims op het buitengebied zijn buitenproportioneel.

De ruimtelijke druk op het buitengebied is inderdaad groot. In een klein land als Nederland moeten op dezelfde vierkante meter vaak meerdere belangen worden afgewogen. In de Omgevingsvisie brengen we hier een ordening in aan, maar zaken moeten verder worden uitgewerkt in bijvoorbeeld een Omgevingsprogramma. Daarnaast hebben we te maken met landelijke opgaven, zoals de energietransitie, warmtetransitie, veiligheid. Hier spelen (inter)nationale belangen mee en de besluitvorming ligt bij het Rijk.

86. Kijk bij energie niet alleen naar de opwekking via zon en wind, maar naar de gehele keten. Ontwikkelingen zijn de opslag (ook in de woonomgeving) van energie in batterijen en andere energiedragers. En daarnaast het gebruik van andere, nieuwe vormen van energie, welke voor de hulpdiensten voor nieuwe risico’s zorgen.

Wij nemen de hele keten in ogenschouw en nemen fysieke veiligheid hier ook in mee.

87. Denk aan de leveringszekerheid en aan veilige havens: schuilplekken waar je bijvoorbeeld stroom kan krijgen tijdens calamiteiten (in de wijk).

Omgevingsveiligheid is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt. Dit beseffen wij. Hiervoor heeft Lelystad een calamiteitenbeleid.

Bijlage

Genodigdenlijst professionele stakeholdersessies

  • Bedrijfskring Lelystad
  • Boerennatuur Flevoland
  • Brandweer
  • Brandweer
  • Centrada
  • Coloriet (Zorg en wonen voor senioren)
  • De Lelystadse Boer
  • Eduvier (Onderwijsgroep)
  • Erfgoedvereniging Heemschut
  • EZ/Stedelijke Ontwikkeling Almere
  • Flevolandschap
  • GGD
  • GO Kinderopvang
  • IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie)
  • Landschapsbeheer
  • Lelystad Airport Business Park
  • Medrie (Huisartsenpost)
  • MRA
  • Natuurmonumenten
  • Natuurvereniging KNNV Lelystad
  • POLD (Passend Onderwijs Lelystad Dronten)
  • Provincie Flevoland
  • Sportbedrijf Lelystad
  • Staatsbosbeheer
  • Stichting School
  • SWV VO Lelystad (Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs)
  • Tennet
  • VNO-NCW Midden
  • Wandelnet
  • WUR (Wageningen Bioveterinary Research is gevestigd in Lelystad)

Cookie Policy

Deze site gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat we u de best mogelijke ervaring geven.
Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om over de site te navigeren, of om te voorzien in door u aangevraagde faciliteiten.
Accepteer Strikt noodzakelijke cookies
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van uw voorkeuren.
Accepteer Functionaliteitscookies
Cookies van derden
Deze cookies worden gebruikt voor functionaliteiten van derden.
Accepteer Cookies van derden
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Accepteer Prestatiecookies
Meer weten...