Kortdurend verblijf
Er zijn diverse manieren om huisgenoten en mantelzorgers te ontlasten, bijvoorbeeld door dagbesteding te regelen of een vrijwilliger in te schakelen om een paar uur de zorg voor de naaste over te nemen. Soms is dat niet voldoende en kan vanuit de Wmo kortdurend verblijf worden ingezet om de mantelzorger te ontlasten.
Bij kortdurend verblijf gaat het om logeren in een instelling gedurende maximaal drie etmalen per week.
Om in aanmerking te komen voor kortdurend verblijf moet er permanent toezicht noodzakelijk zijn. Ook moet ontlasting van de persoon, die de gebruikelijke zorg of mantelzorg levert, noodzakelijk zijn.
Vanuit andere regelingen zijn er ook mogelijkheden voor tijdelijk verblijf, bijvoorbeeld na opname in een ziekenhuis. Meer informatie hierover kunt u vinden via Woonzorg Flevoland.
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
Als u ondersteuning nodig heeft bij het zelfstandig wonen, bijvoorbeeld in de vorm van kortdurend verblijf, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal wijkteam bij u in de buurt. In een gesprek met een medewerker van het Sociaal wijkteam wordt bepaald welke ondersteuning nodig en mogelijk is. Er wordt dan bepaald of u in aanmerking komt voor kortdurend verblijf vanuit de Wmo.
U kunt, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, hiervoor ook een PGB aanvragen. U kunt dan zelf een aanbieder uitkiezen. U moet, om in aanmerking te komen voor een PGB, zelf een PGB plan opstellen. Meer informatie hierover kunt u via deze link vinden.
Kosten Contentblok dichtgeklapt
Voor maatwerkvoorzieningen (zowel natura als persoonsgebonden budget) betaalt u een eigen bijdrage. Vanaf 2024 is de eigen bijdrage Wmo maximaal €20,60 per maand. We kijken niet naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage voor de Wmo. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen in de volgende situaties:
- U heeft een rolstoelvoorziening.
- U bent jonger dan 18 jaar (met uitzondering van woningaanpassingen).
- U bent getrouwd of heeft een partner en minimaal één van u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
- U betaalt al een eigen bijdrage voor beschermd wonen of voor de Wet langdurige zorg.
Meer informatie over de eigen bijdrage kunt u vinden op de website van het CAK.
Voorwaarden Contentblok dichtgeklapt
U kunt kiezen voor Zorg in Natura. De gemeente koopt dan voor u kortdurend verblijf in waar u gebruik van kunt maken.
Kortdurend verblijf kunt u ook inkopen met een PGB, u kunt dan zelf een aanbieder uitkiezen. U moet, om in aanmerking te komen voor een PGB, zelf een PGB plan opstellen.
Bij kortdurend verblijf bent u een eigen bijdrage verschuldigd. Deze eigen bijdrage wordt geïnd door het CAK. Meer informatie over de berekening van de eigen bijdrage vindt u op HetCAK.nl.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
In de Verordening maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2024 en het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2024 staan de precieze voorwaarden vermeld. In de tarievenlijst 2025 kunt u vinden welke PGB vergoedingen er gelden.