Alcoholwet - Vergunning reguliere horeca en slijterijen
Alcoholwet - Vergunning reguliere horeca en slijterijen
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
Informatie
Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met werkveld Veiligheidsvergunningen van team Stadstoezicht, bereikbaar op telefoonnummer 140320 of mailen naar veiligheidsvergunningen@lelystad.nl
Indienen stukken
Wij ontvangen uw aanvraag graag DIGITAAL
U kunt uw aanvraag per mail indienen indienen bij veiligheidsvergunningen@lelystad.nl
Het bibobvragenformulier en de gevraagde stukken moet u, in verband met de vertrouwelijkheid van de stukken, mailen naar bibob@lelystad.nl
U kunt de aanvraag en het bibobvragenformulier, samen met alle gevraagde bijlagen, per post verzenden naar:
Gemeente Lelystad, Postbus 91, 8200 AB Lelystad t.a.v. team Stadstoezicht waarbij u "Vertrouwelijk" op de envelop dient te vermelden in verband met de vertrouwelijkheid van de stukken.
U kunt uw aanvraag, UITSLUITEND OP AFSPRAAK, persoonlijk indienen bij:
Gemeente Lelystad, team Stadstoezicht, werkveld veiligheidsvergunningen,
telefonisch bereikbaar op 140320.
Meenemen Contentblok dichtgeklapt
De stukken die u aan moet leveren voor het aanvragen van een alcoholwetvergunning kunt u hieronder lezen en vinden in de checklist horecabedrijf of checklist slijtersbedrijf
- ingevuld en ondertekend aanvraagformulier Model A
-
voor iedere leidinggevende een ingevuld en ondertekend formulier Bijlage bij Model A
- een schriftelijke en ondertekende verklaring dat u gemachtigd bent om de aanvraag in te dienen (indien van toepassing)
- een kopie/scan van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart) waarop het burgerservicenummer zichtbaar is, van alle leidinggevenden, bestuurders en gemachtigden
- een geldig, door beide partijen ondertekend, exemplaar van de arbeidsovereenkomst van de leidinggevenden, voor zover geen eigenaar
-
gedetailleerde, gemaatvoerde plattegrond (schaal 1:100) van het pand waarin de horecagelegenheid of slijterij is gevestigd, waarop staan aangegeven:
* de diverse ruimtes,
* de oppervlaktes van de ruimtes
* de plafondhoogte van de lokaliteit
* het maximum aantal personen per lokaliteit - bij bestaande bouw: een document (recent meetrapport) waaruit de capaciteit blijkt van de mechanische ventilatie-inrichting die in de inrichting is geplaatst. In dit rapport moet zijn aangegeven:
* de daadwerkelijke luchtverversingscapaciteit per verblijfsgebied/verblijfsruimte
* de (plafond)hoogte waarop de mechanische ventilatie-inrichting is geplaatst
* of de afzuiging van de keuken en de horecalokaliteit(en) gescheiden van elkaar zijn
Wij ontvangen ook graag een foto van het typeplaatje of een document waaruit blijkt welk type mechanisch ventilatiesysteem is geplaatst -
een door beide partijen geparafeerde en getekende koop-, pacht- of huurcontract, dan wel het eigendomsbewijs van het pand waaruit blijkt dat u over het pand kunt beschikken waarin het horecabedrijf of slijtersbedrijf wordt gevestigd
- een ondernemingsplan met daarin opgenomen een openingsbalans, een meerjarige liquiditeitsbegroting, een investerings- en financieringsbegroting
-
bij een horecabedrijf: ingevuld en ondertekend BIBOB-vragenformulier met daarbij alle bijhorende bijlagen (zie de toelichting in de lichtblauwe tekstvlakken op het formulier)Wanneer u gevraagde gegevens niet of niet compleet aanlevert wordt uw aanvraag voor een alcoholwetvergunning buiten behandeling gesteld.Houdt u er wel rekening mee dat de leges bij het indienen van de aanvraag in rekening worden gebracht en dat u deze moet betalen ongeacht of de vergunning wel of niet verleend wordt.
Procedure Contentblok dichtgeklapt
De afhandeltijd van uw aanvraag is acht weken vanaf het moment waarop uw aanvraag volledig is ingediend. De mogelijkheid bestaat om de termijn te verdagen.
Kosten Contentblok dichtgeklapt
€ 830,30 (2025)
Levering en afhandeltijd Contentblok dichtgeklapt
De afhandeltijd van een aanvraag voor een alcoholwetvergunning voor een horecabedrijf of slijtersbedrijf is 8 weken. Dit is gerekend vanaf het moment dat de gemeente uw aanvraag compleet heeft ontvangen.
Voorwaarden Contentblok dichtgeklapt
De openingstijden voor een horeca-inrichting vindt u in de Algemene plaatselijke verordening en het omgevingsplan. Ook moet (het soort) horeca toegestaan zijn in het omgevingsplan.
De openingstijden die gelden voor een slijtersbedrijf vindt u in de Winkeltijdenwet en de Winkeltijdenverordening.
Gedurende de openingstijden moet er continu een leidinggevende in het horecabedrijf aanwezig zijn (vaak is de eigenaar van de horecagelegenheid de leidinggevende) die op de vergunning is bijgeschreven. Deze leidinggevende moet voldoen aan een aantal eisen, zoals bijgeschreven zijn in het Register sociale hygiëne, van onbesproken gedrag zijn, niet onder curatele staan en minimaal 21 jaar oud zijn.
In een slijtersbedrijf moet er continu iemand aanwezig zijn (dagleidinggevende) die voldoet aan de eisen: minimaal 21 jaar oud zijn, bijgeschreven zijn in het Register sociale hygiëne, van onbesproken gedrag zijn, niet onder curatele staan.
Voor het pand waarin de onderneming is gevestigd gelden de eisen uit de Alcoholwet, de Alcoholregeling en het Besluit bouwwerken leefomgeving. Bij een horecabedrijf moet er minimaal één horecalokaliteit zijn met een oppervlakte van 35 m2. Een slijtlokaliteit moet een oppervlakte hebben van minimaal 15 m2.
Voor het plaatsen van een terras moet u een melding doen of een ontheffing aanvragen. U kunt een terras pas exploiteren wanneer het op de alcoholwetvergunning is bijgeschreven.
Bijzonderheden Contentblok dichtgeklapt
Bibob-toets
Bij de aanvraag voor een alcoholwetvergunning voor een horecabedrijf moet u een Bibob-vragenformulier invullen en samen met alle gevraagde bijlagen aanleveren. Wanneer de bedrijfsvorm een V.O.F. betreft moeten alle vennoten een eigen Bibob-vragenformulier met bijlagen aanleveren. Wanneer u deze gegevens niet, niet volledig of onjuist aanlevert kan de aanvraag voor een vergunning buiten behandeling worden gelaten of worden geweigerd. De Wet Bibob (Wet Bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur) verruimt de mogelijkheid van bestuursorganen, zich te beschermen tegen het risico van criminele activiteiten.
Ontheffing sluitingsuur
Wanneer u als ondernemer het Convenant Veilig Uitgaan heeft ondertekend, bestaat de mogelijkheid om voor vrijdag en zaterdag een ontheffing van het sluitingsuur aan te vragen.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Team Stadstoezicht, werkveld veiligheidsvergunningen, bereikbaar op telefoonnummer 140320
Of per e-mail veiligheidsvergunningen@lelystad.nl
Wet en regelgeving