Alcoholwet - Vergunning reguliere horeca en slijterijen
Wanneer u alcohol wilt schenken in een horecagelegenheid of een slijterij wil beginnen, heeft u een alcoholwetvergunning nodig. Voor elke vestiging moet u een aparte vergunning aanvragen. Op deze pagina leest u hoe u de vergunning aan kunt vragen en waarop u moet letten.
Voor het aanvragen van een alcoholwetvergunning voor een paracommerciële rechtspersoon is een andere procedure van toepassing.
Omgevingsplan
Het is erg belangrijk dat uw horecabedrijf of slijtersbedrijf past binnen het omgevingsplan. We adviseren u om dit van te voren na te gaan. U kunt zelf nakijken wat er is toegestaan op Omgevingswet. U kunt ook een mail sturen naar wabo@lelystad.nl waarin u aangeeft om welk adres het gaat en wat uw plannen zijn. Het kan zijn dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht.
Bibobtoets
Een aanvraag voor een alcoholwetvergunning voor een horecagelegenheid wordt altijd getoetst aan de wet Bibob. Een aanvraag voor een alcoholwetvergunning voor een slijtersbedrijf kan, wanneer daar aanleiding voor is, getoetst worden aan de wet Bibob.
Register sociale hygiëne
Vanaf 1 juli 2023 is de registratie van het SVH-diploma gewijzigd. Personen die na 1 juli 2023 het SVH-diploma hebben behaald moeten zich aanmelden bij het Register sociale hygiëne, dat in beheer is bij de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh). Dit kan via www.registersocialehygiene.nl. Het aanvragen van de registratie kost € 92,-.
Voor personen die al in het oude SVH-register staan betekent het nieuwe register dat zij zich moeten her-inschrijven. Dit kan tot
1 juli 2028. Aan de her-inschrijving zijn geen extra kosten verbonden. Als het goed is bent u al op de hoogte gesteld door de Landelijke commissie sociale hygiëne. Als dat niet het geval is of er zijn vragen over het nieuwe register kunt u contact opnemen met de Lcsh: Home | Register Sociale Hygiëne (registersocialehygiene.nl) ”.
Geldigheid vergunning
Een alcoholwetvergunning is persoonsgebonden en adresgebonden. De vergunning is in principe onbeperkt geldig maar vervalt bij een wijziging van de exploitant, de bedrijfsvoering of van de bedrijfsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak wordt VOF).
Wanneer er een wijziging van bestuurders is, kan het nodig zijn om een nieuwe alcoholwetvergunning aan te vragen - neemt u hierover op tijd contact op met de gemeente.
Wijzigingen melden
Wijzigingen van de leidinggevenden moeten van te voren door u worden gemeld. Bij veranderingen van de inrichting of het terras moet u binnen 30 dagen een wijziging op de vergunning aanvragen. Doet u dit niet dan moet de alcoholwetvergunning worden ingetrokken.
Horecagelegenheid starten
Alle relevante informatie met betrekking tot het starten of overnemen van een horecagelegenheid.
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
https://www.gemeentelelystad.nl/Documenten/Ondernemen/Bibob%20vragenformulier%202024.pdfInformatie
Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met werkveld Veiligheidsvergunningen van team Stadstoezicht, bereikbaar op telefoonnummer 140320 of mailen naar veiligheidsvergunningen@lelystad.nl
Indienen stukken
Wij ontvangen uw aanvraag graag DIGITAAL
U kunt uw aanvraag per mail indienen indienen bij veiligheidsvergunningen@lelystad.nl
Het bibobvragenformulier en de gevraagde stukken moet u, in verband met de vertrouwelijkheid van de stukken, mailen naar bibob@lelystad.nl
U kunt de aanvraag en het bibobvragenformulier, samen met alle gevraagde bijlagen, per post verzenden naar:
Gemeente Lelystad, Postbus 91, 8200 AB Lelystad t.a.v. team Stadstoezicht waarbij u "Vertrouwelijk" op de envelop dient te vermelden in verband met de vertrouwelijkheid van de stukken.
U kunt uw aanvraag, UITSLUITEND OP AFSPRAAK, persoonlijk indienen bij:
Gemeente Lelystad, team Stadstoezicht, werkveld veiligheidsvergunningen,
telefonisch bereikbaar op 140320.
Meenemen Contentblok dichtgeklapt
De stukken die u aan moet leveren voor het aanvragen van een alcoholwetvergunning kunt u hieronder lezen en vinden in de checklist horecabedrijf of checklist slijtersbedrijf
- ingevuld en ondertekend aanvraagformulier Model A
-
voor iedere leidinggevende een ingevuld en ondertekend formulier Bijlage bij Model A
- een schriftelijke en ondertekende verklaring dat u gemachtigd bent om de aanvraag in te dienen (indien van toepassing)
- een kopie/scan van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart) waarop het burgerservicenummer zichtbaar is, van alle leidinggevenden, bestuurders en gemachtigden
- een geldig, door beide partijen ondertekend, exemplaar van de arbeidsovereenkomst van de leidinggevenden, voor zover geen eigenaar
-
gedetailleerde, gemaatvoerde plattegrond (schaal 1:100) van het pand waarin de horecagelegenheid of slijterij is gevestigd, waarop staan aangegeven:
* de diverse ruimtes,
* de oppervlaktes van de ruimtes
* de plafondhoogte van de lokaliteit
* het maximum aantal personen per lokaliteit - bij bestaande bouw: een document (recent meetrapport) waaruit de capaciteit blijkt van de mechanische ventilatie-inrichting die in de inrichting is geplaatst. In dit rapport moet zijn aangegeven:
* de daadwerkelijke luchtverversingscapaciteit per verblijfsgebied/verblijfsruimte
* de (plafond)hoogte waarop de mechanische ventilatie-inrichting is geplaatst
* of de afzuiging van de keuken en de horecalokaliteit(en) gescheiden van elkaar zijn
Wij ontvangen ook graag een foto van het typeplaatje of een document waaruit blijkt welk type mechanisch ventilatiesysteem is geplaatst -
een door beide partijen geparafeerde en getekende koop-, pacht- of huurcontract, dan wel het eigendomsbewijs van het pand waaruit blijkt dat u over het pand kunt beschikken waarin het horecabedrijf of slijtersbedrijf wordt gevestigd
- een ondernemingsplan met daarin opgenomen een openingsbalans, een meerjarige liquiditeitsbegroting, een investerings- en financieringsbegroting
-
bij een horecabedrijf: ingevuld en ondertekend BIBOB-vragenformulier met daarbij alle bijhorende bijlagen (zie de toelichting in de lichtblauwe tekstvlakken op het formulier)Wanneer u gevraagde gegevens niet of niet compleet aanlevert wordt uw aanvraag voor een alcoholwetvergunning buiten behandeling gesteld.Houdt u er wel rekening mee dat de leges bij het indienen van de aanvraag in rekening worden gebracht en dat u deze moet betalen ongeacht of de vergunning wel of niet verleend wordt.
Procedure Contentblok dichtgeklapt
De afhandeltijd van uw aanvraag is acht weken vanaf het moment waarop uw aanvraag volledig is ingediend. De mogelijkheid bestaat om de termijn te verdagen.
Voorwaarden Contentblok dichtgeklapt
De openingstijden voor een horeca-inrichting vindt u in de Algemene plaatselijke verordening en het omgevingsplan. Ook moet (het soort) horeca toegestaan zijn in het omgevingsplan.
De openingstijden die gelden voor een slijtersbedrijf vindt u in de Winkeltijdenwet en de Winkeltijdenverordening.
Gedurende de openingstijden moet er continu een leidinggevende in het horecabedrijf aanwezig zijn (vaak is de eigenaar van de horecagelegenheid de leidinggevende) die op de vergunning is bijgeschreven. Deze leidinggevende moet voldoen aan een aantal eisen, zoals bijgeschreven zijn in het Register sociale hygiëne, van onbesproken gedrag zijn, niet onder curatele staan en minimaal 21 jaar oud zijn.
In een slijtersbedrijf moet er continu iemand aanwezig zijn (dagleidinggevende) die voldoet aan de eisen: minimaal 21 jaar oud zijn, bijgeschreven zijn in het Register sociale hygiëne, van onbesproken gedrag zijn, niet onder curatele staan.
Voor het pand waarin de onderneming is gevestigd gelden de eisen uit de Alcoholwet, de Alcoholregeling en het Besluit bouwwerken leefomgeving. Bij een horecabedrijf moet er minimaal één horecalokaliteit zijn met een oppervlakte van 35 m2. Een slijtlokaliteit moet een oppervlakte hebben van minimaal 15 m2.
Voor het plaatsen van een terras moet u een melding doen of een ontheffing aanvragen. U kunt een terras pas exploiteren wanneer het op de alcoholwetvergunning is bijgeschreven.
Bijzonderheden Contentblok dichtgeklapt
Bibob-toets
Bij de aanvraag voor een alcoholwetvergunning voor een horecabedrijf moet u een Bibob-vragenformulier invullen en samen met alle gevraagde bijlagen aanleveren. Wanneer de bedrijfsvorm een V.O.F. betreft moeten alle vennoten een eigen Bibob-vragenformulier met bijlagen aanleveren. Wanneer u deze gegevens niet, niet volledig of onjuist aanlevert kan de aanvraag voor een vergunning buiten behandeling worden gelaten of worden geweigerd. De Wet Bibob (Wet Bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur) verruimt de mogelijkheid van bestuursorganen, zich te beschermen tegen het risico van criminele activiteiten.
Ontheffing sluitingsuur
Wanneer u als ondernemer het Convenant Veilig Uitgaan heeft ondertekend, bestaat de mogelijkheid om voor vrijdag en zaterdag een ontheffing van het sluitingsuur aan te vragen.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Team Stadstoezicht, werkveld veiligheidsvergunningen, bereikbaar op telefoonnummer 140320
Of per e-mail veiligheidsvergunningen@lelystad.nl
Wet en regelgeving