Alcoholwet - Vergunning Paracommerciële rechtspersoon
Alcoholwet - Vergunning paracommerciële rechtspersoon
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met werkveld Veiligheidsvergunningen van team Stadstoezicht, telefonisch bereikbaar op 140320 of een mail sturen naar veiligheidsvergunningen@lelystad.nl
U kunt de aanvraag digitaal indienen bij veiligheidsvergunningen@lelystad.nl of
per post verzenden naar Gemeente Lelystad, Team Stadstoezicht, Postbus 91, 8200 AB Lelystad
Meenemen Contentblok dichtgeklapt
De stukken die u aan moet leveren voor het aanvragen van een Alcoholwetvergunning kunt u hieronder lezen en vinden in de checklist:
-
ingevuld en ondertekend aanvraagformulier Model B
-
voor iedere leidinggevende een ingevuld en ondertekend formulier “Bijlage bij Model B”
-
gedetailleerde, gemaatvoerde plattegrond van het pand waarin de horecagelegenheid is gevestigd waarop de diverse ruimtes, de oppervlakte van deze ruimtes, de plafondhoogte en het maximum aantal personen per ruimte staan aangegeven
- een document (recent meetrapport) waaruit de capaciteit van de mechanische ventilatieinrichting blijkt die in de horecalokaliteit is geplaatst met daarbij een foto van het type-plaatje van de mechanische ventilatie-inrichting.
-
een door beide partijen getekende koop-, pacht- of huurcontract, dan wel het eigendomsbewijs van het pand
-
stichtingsakte (indien van toepassing)
-
statuten van de vereniging (indien van toepassing)
-
kopie/scan van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart) waarop het burgerservicenummer is weergegeven van alle bestuursleden
-
kopie/scan van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart) waarop het burgerservicenummer is weergegeven van alle (minimaal twee) leidinggevenden
-
een kopie van de door beide partijen ondertekende arbeidsovereenkomst van de leidinggevenden (indien van toepassing)
-
een door het bestuur ondertekend Bestuursreglement
-
een lijst met barvrijwilligers
Procedure Contentblok dichtgeklapt
De afhandeltijd van uw aanvraag is maximaal 26 weken vanaf het moment waarop uw aanvraag volledig is ingediend. De mogelijkheid bestaat om de termijn met acht weken te verdagen.
Wanneer de burgemeester besluit dat de alcoholwetvergunning verleend kan worden moet, op grond van artikel 6 van de Alcoholwet, de ontwerp-beschikking zes weken ter inzage worden gelegd om belanghebbenden de gelegenheid te geven hun reactie (zienswijze) te geven. Ingediende zienswijzen worden bij de definitieve besluitvorming meegewogen. Na het verlenen van de alcoholwetvergunning kan een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend, in beroep gaan bij de Rechtbank.
Zowel de ontwerp-beschikking als de definitieve beschikking worden gepubliceerd in De Flevopost en op Overheid.nl
Kosten Contentblok dichtgeklapt
€ 830,30 (2025)
Levering en afhandeltijd Contentblok dichtgeklapt
26 weken (met mogelijkheid tot 8 weken verdaging)
Voorwaarden Contentblok dichtgeklapt
Aanwezigheid leidinggevende/barvrijwilliger
Gedurende de openingstijden dat er alcoholhoudende dranken worden verstrekt moet er altijd een gecertificeerde barvrijwilliger of een leidinggevende die op de vergunning is bijgeschreven, aanwezig zijn.
Een leidinggevende moet voldoen aan een aantal eisen, zoals opgenomen zijn in het Register sociale hygiëne, van onbesproken levensgedrag zijn, niet onder curatele staan en minimaal 21 jaar zijn. Een barvrijwilliger moet in het bezit zijn van een IVA-certificaat (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik). Dit certificaat moet aanwezig zijn in de inrichting.
Eisen pand
Voor het pand waarin de horecagelegenheid is gevestigd, gelden eisen uit de Alcoholwet, het Alcoholbesluit en het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL). Een horecalocaliteit moet minimaal 35 m2 zijn.
Openingstijden/schenktijden
In het Omgevingsplan en de Algemene plaatselijke verordening zijn voorschriften opgenomen met betrekking tot de tijden waarop een horecainrichting geopend mag zijn. Ook zijn er voorschriften opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening op welke tijden en bij welke gelegenheden er alcoholhoudende dranken verstrekt mogen worden door para-commerciële rechtspersonen.
Terras
Voor het plaatsen van een terras moet u meestal een melding doen of een ontheffing aanvragen. U kunt een terras pas exploiteren wanneer het op de alcoholwetvergunning is bijgeschreven.
Bijzonderheden Contentblok dichtgeklapt
Aan een alcoholwetvergunning voor paracommerciële rechtspersonen heeft de gemeente in de Algemene plaatselijke verordening voorschriften en beperkingen verbonden om oneigenlijke concurrentie met de reguliere commerciële horeca te voorkomen. Denk hierbij aan tijden waarop het schenken van alcohol is toegestaan en het limiteren van bijeenkomsten van persoonlijke aard, zoals bruiloften en verjaardagsfeesten. Feesten/bijeenkomsten van persoonlijke aard moeten minimaal 2 weken van te voren gemeld worden bij de gemeente.
De mogelijkheid is aanwezig dat er voor uw aanvraag een Bibob-onderzoek plaatsvindt. Wanneer dit het geval is moet u een bibobvragenformulier, compleet met alle gevraagde bijlagen, aanleveren. Hierover wordt u apart geïnformeerd.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Team Stadstoezicht, werkveld veiligheidsvergunningen, bereikbaar op telefoonnummer 140320 of per
e-mail: veiligheidsvergunningen@lelystad.nl.
Wet en regelgeving
-
- Algemene PlaatselijkeVerordening
Alcoholwet
Alcoholbesluit
Alcoholregeling
- Algemene PlaatselijkeVerordening