Leerlingenvervoer
Ieder kind heeft recht op onderwijs. Ouders/verzorgers moeten zelf zorgen dat hun kind iedere dag op school komt. Meestal is dat geen probleem. De school ligt op loop- of fietsafstand van de woning of het kind kan zelf met het openbaar vervoer naar school.
Voor sommige kinderen is naar school gaan lastiger. Bijvoorbeeld omdat ze een handicap hebben of ver moeten reizen van huis naar school. De gemeente beoordeelt kritisch of leerlingenvervoer noodzakelijk is. Dat zal per kind worden beoordeeld. Daarbij is het uitgangspunt dat de ouders/verzorgers verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van het kind naar school. Dat betekent dat het aan ouders is om ervoor te zorgen dat hun kind elke dag op tijd op school is. Ook als de kinderen op verschillende scholen zitten, of als ouders/verzorgers op tijd op hun werk moeten zijn.
Voor wie?
Niet alle kinderen kunnen gebruikmaken van leerlingenvervoer. De regeling is bedoeld voor kinderen die wegens een handicap niet zelfstandig naar school kunnen of waarvoor de afstand naar school te groot is. Dit geldt voor onderstaande schoolsoorten:
• Kinderen in het speciaal onderwijs (SO);
• Kinderen in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO);
• Kinderen van een speciale school voor basisonderwijs (SBO);
• Kinderen met een structurele handicap in het reguliere basis- of voortgezet onderwijs;
• Kinderen die een reguliere basisschool bezoeken met een bijzondere richting (op basis van geloof of levensovertuiging) en die daarvoor ver moeten reizen.
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
U vraagt leerlingenvervoer aan via een beveiligde website. U vult hiervoor digitaal een formulier in. U kunt het invullen op het moment dat het u uitkomt. U heeft twee dingen nodig om de aanvraag te doen:
- Een DigiD.
- Een e-mailadres en telefoonnummer.
Klik hier om naar het aanvraagformulier te gaan.
Heeft u hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier, neem dan contact op met Leerlingenvervoer@lelystad.nl of op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur via het telefoonnummer 14 0320.
U ontvangt binnen 8 weken een beslissing. In geval van bijzonderheden kan een verlening van 4 weken noodzakelijk zijn, wij stellen u op de hoogte hiervan.
Belangrijk om te weten
- Vóór ieder schooljaar moet u een nieuwe aanvraag indienen.
- Vraagt u leerlingenvervoer aan vanaf de eerste dag van het nieuwe schooljaar? Zorg dan dat het aanvraagformulier uiterlijk op 1 juni binnen is. Alleen dan kan het vervoer vanaf de eerste schooldag gegarandeerd worden.
- Vraagt u leerlingenvervoer aan na 1 juni of als het schooljaar al is begonnen? Dan ontvangt u een beslissing binnen 8 weken na aanvraag (met een verlening van maximaal vier weken).
- U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het schoolbezoek van uw kind(eren). Dat geldt ook als leerlingenvervoer is aangevraagd en u wacht op een beslissing.
- Het halen en brengen van andere kinderen, werkzaamheden van ouders/verzorgers of onvoldoende financiële middelen zijn geen reden om leerlingenvervoer toe te kennen.
- Verandert er iets in de situatie of in uw gegevens? Geef dit dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 14 dagen voor de wijziging, door via een e-mail aan Leerlingenvervoer@lelystad.nl. Vermeld de volgende gegevens: naam leerling, geboortedatum, wijziging en ingangsdatum van de wijziging.
Voorwaarden Contentblok dichtgeklapt
Om in aanmerking te komen voor de regeling Leerlingenvervoer moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze zijn vastgelegd in de Verordening leerlingenvervoer en de Beleidsregels Leerlingenvervoer.
Bij het beoordelen van een aanvraag is de goedkoopst mogelijke wijze van vervoer naar school het uitgangspunt.
Afstand tot de school
Leerlingenvervoer wordt alleen toegekend naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Dit is de school die het dichtst bij het woonadres ligt en die voldoet aan de volgende eisen:
- De school biedt de onderwijssoort die het kind nodig heeft;
- De school heeft de godsdienstige of levensbeschouwelijke richting die de ouder/verzorger wenst;
- Er is plek voor het kind op de school.
Er kunnen meerdere geschikte scholen zijn waar een kind naar toe kan. Er is echter alleen leerlingenvervoer mogelijk naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school.
Bijzonderheden Contentblok dichtgeklapt
Vervoer
Om te kunnen bepalen voor welke vorm van vervoer/vergoeding ouders/verzorgers in aanmerking komen, vragen wij goed te motiveren waarom en welke vorm van leerlingenvervoer voor het kind noodzakelijk is. De aanvraag wordt beoordeeld op basis van de volgende mogelijkheden:
Fietsvergoeding (eventueel met begeleiding)
Er wordt gekeken of het kind zelfstandig of eventueel onder begeleiding met de fiets naar school kan gaan. Ouders/verzorgers kunnen dan in aanmerking komen voor een fietsvergoeding. Als begeleiding nodig is, dan dienen ouders/verzorgers zelf voor deze begeleiding te zorgen. Is deze begeleiding noodzakelijk, dan kan zowel een fietsvergoeding voor het kind als voor de begeleider worden aangevraagd. De vergoeding is een tegemoetkoming in de kosten en wordt uitbetaald in maandelijkse termijnen.
Vergoeding openbaar vervoer (eventueel met begeleiding)
Kan het kind niet met de fiets naar school, dan wordt gekeken of het kind met het openbaar vervoer kan reizen. Ouders/verzorgers kunnen dan in aanmerking komen voor een vergoeding van de kosten voor het openbaar vervoer. Als begeleiding nodig is, dan dienen ouders/verzorgers zelf voor deze begeleiding te zorgen. Ook hier geldt dat als deze begeleiding noodzakelijk is, er een tegemoetkoming in de kosten voor de begeleider kan worden aangevraagd.
Aangepast vervoer in een taxibus
In een aantal gevallen kunnen kinderen niet met de fiets of het openbaar vervoer naar school, ook niet met begeleiding. Bijvoorbeeld omdat een kind in een rolstoel zit. Dan kunnen ouders/verzorgers in aanmerking komen voor aangepast vervoer. Het kind wordt dan met een taxibus naar school gebracht.
Vergoeding voor vervoer met eigen auto
Op het aanvraagformulier kunnen ouders/verzorgers ook invullen dat zij - in plaats van aangepast vervoer - het kind zelf met de auto naar school willen brengen. Als de gemeente instemt, dan wordt in maandelijkse termijnen een vergoeding uitbetaald. De hoogte van deze vergoeding hangt af van de afstand van huis naar de school.
Medische verklaring
In een aantal gevallen, waarbij sprake is van niet zelfstandig kunnen reizen, moet een onafhankelijk medisch advies worden afgegeven. In de medische verklaring moet staan dat het kind niet zelfstandig of onder begeleiding kan reizen door een lichamelijke, zintuiglijke, psychische of verstandelijke handicap.
Het college vraagt bij de eerste aanvraag leerlingenvervoer het advies op bij een gecontracteerde aanbieder, die voldoet aan de ISO certificering. De gemeente heeft Argonaut Advies te Utrecht hiervoor aangewezen. Voor het opstellen van het medisch advies wordt gevraagd om eventuele rapporten van huisartsen, medisch specialisten, orthopedagogen, psychologen, etc. mee te nemen.
De kosten van een eerste advies worden vergoed door de gemeente. Bij een herhaalde aanvraag, in hetzelfde schooljaar, komen de kosten voor rekening van de ouders/verzorgers.
Stagevervoer
De gemeente verzorgt ook het vervoer naar de stageplek, als deze stage deel uitmaakt van het onderwijsprogramma met een uitstroomprofiel arbeidsmarkt of vervolgopleiding. Er wordt geen stagevervoer verzorgt bij een uitstroomprofiel dagbesteding.
Stagevervoer in de avonduren of tijdens weekenden of schoolvakanties wordt niet aangeboden.
Wijziging doorgeven
Verandert er iets in de situatie of in uw gegevens? Geef dit dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 14 dagen voor de wijziging, door via een e-mail aan Leerlingenvervoer@lelystad.nl. Vermeld de volgende gegevens: naam leerling, geboortedatum, wijziging en ingangsdatum van de wijziging.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Heeft u nog vragen? Via onze veel gestelde vragen-pagina kunt u het antwoord vinden.
Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail aan Leerlingenvervoer@lelystad.nl of neem contact met ons van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-12.00 uur via het telefoonnummer 14 0320.
Wet en regelgeving
Beleidsregels