Het gebruik van bodycams door handhavers
Handhavers krijgen regelmatig te maken met agressie, met schelden, bedreigingen en zelfs lichamelijk geweld. Handhavers in Lelystad moeten veilig kunnen werken. Een bodycam verhoogt de veiligheid van onze handhavers. Daarom krijgt elke handhaver een bodycam. Deze kleine camera wordt op het uniform geplaatst en is erg goed te zien. Als er bedreigende situaties zijn, dan kan de handhaver de camera aanzetten en wordt er vanaf dat moment een video gemaakt, met geluid. De situatie wordt dus gefilmd. De beelden kunnen later dienen als bewijs, bij bijvoorbeeld een melding of klacht. Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over het gebruik van bodycams door onze handhavers.
Wat is een bodycam?
Een bodycam is een kleine camera die handhavers op hun uniform dragen. Deze camera kan beeld en geluid opnemen als zij aan het werk zijn.
Waarom gebruiken handhavers bodycams?
We hebben vier redenen om bodycams te gebruiken. Dit doen we om:
- De veiligheid van zowel handhavers als bewoners te vergroten
- Agressie en geweld tegen handhavers te verminderen
- Bewijsmateriaal te verzamelen bij gebeurtenissen
- Het verbeteren van de kwaliteit en professionaliteit van het optreden van handhavers
Wanneer zetten handhavers de bodycam aan en uit?
Handhavers zetten de bodycam aan wanneer zij dit nodig vinden voor hun veiligheid of om een opname te maken van een gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij agressief gedrag of een dreigende situatie. Zodra de onveilige situatie voorbij is, doet de handhaver de bodycam direct uit. De handhaver heeft nog wel de mogelijkheid om een aanvullende opmerking te maken in de bodycam voordat hij deze uit doet.
Hoe zit het met de stand-by functie van de bodycam?
Opnames worden tijdelijk beveiligd opgeslagen op het interne geheugen van de bodycam. Na 30 seconden wordt het automatisch gewist, behalve als er bewust beelden worden opgenomen. Dit heet ‘bufferen’ of ‘pre-recording’. Als handhavers een opname maken, dan worden de 30 gebufferde seconden voorafgaand aan het moment, ook opgenomen. Hierdoor staat bijvoorbeeld ook de reden van de situatie erop, of de waarschuwing die de handhaver heeft gegeven.
Word ik gewaarschuwd als er opnames van mij worden gemaakt?
Ja, de handhaver waarschuwt u voordat de opname start. In noodsituaties kan het zijn dat dit niet lukt.
Mag ik weigeren om gefilmd te worden?
U kunt aangeven dat u niet gefilmd wilt worden. De handhaver mag altijd besluiten om toch te filmen als hij dit nodig vindt voor de uitvoering van zijn taak of voor de veiligheid.
Wat gebeurt er met de opnames?
De opnames worden beveiligd opgeslagen en kunnen alleen bekeken worden door het personeel dat toestemming heeft om beelden te bekijken. Beelden worden alleen bekeken als daar een reden voor is, bijvoorbeeld bij een klacht of gebeurtenis.
Hoe lang worden de opnames bewaard?
De opnames worden maximaal 7 dagen bewaard. Dit kan langer zijn als de beelden bewijsmateriaal zijn voor een gebeurtenis of procedure. Dit kan verlengd worden naar 28 dagen of zolang het onderzoek duurt.
Kan ik opnames inzien die van mij gemaakt zijn?
U kunt vragen of u de beelden kunt bekijken. Dit heet een inzageverzoek. U kunt dit verzoek digitaal doen via de e-mail fg@lelystad.nl of per post Postbus 91, 8200 AB Lelystad. De Functionaris Gegevensbescherming (FG) van de gemeente Lelystad beoordeelt of uw verzoek wordt toegewezen of niet. U kunt dit document gebruiken voor uw verzoek: Voorbeeldbrief Inzage Autoriteit Persoonsgegevens.
Worden de opnames gedeeld met andere partijen?
Opnames kunnen worden gedeeld met de politie of het Openbaar Ministerie. Dit mag als er een strafbaar feit is. Verder worden de beelden alleen gedeeld als daar een goede wettelijke reden voor is.
Hoe wordt mijn privacy beschermd?
Er zijn strenge regels voor het gebruik en de opslag van bodycambeelden. Er zijn weinig mensen die de beelden mogen bekijken. En de beelden worden na een afgesproken periode verwijderd als ze niet nodig zijn voor een onderzoek.
Waar kan ik de juridische uitleg vinden over het gebruik van de bodycam?
De juridische uitleg kunt u vinden op de website van de overheid op het Gemeenteblad. Hier kan iedereen lezen wat de (belangrijke) regels zijn voor het gebruik van bodycams door de handhavers van gemeente Lelystad.
Kan ik een klacht indienen over het gebruik van de bodycam?
Ja, u kunt een klacht bij ons indienen als u vindt dat de handhaver de bodycam onwettig of onjuist heeft gebruikt. Dit kan via het klachtenformulier.