Publicatie rekenkameronderzoek ‘Samenwerking in Flevoland onder de nieuwe Omgevingswet’
Geplaatst: 4-10-2023
De nieuwe Omgevingswet moet van kracht worden op 1 januari 2024. Deze wet is behoorlijk ingewikkeld. Juist omdat de wet zo complex is, is het belangrijk dat verschillende overheden goed met elkaar samenwerken en hun beleid op elkaar afstemmen. Tegelijkertijd heeft elke overheid ook haar eigen beleid. Soms kunnen er conflicten ontstaan wanneer het beleid van één overheid niet overeenkomt met dat van een andere. In die gevallen moeten deze overheden samen een oplossing vinden.
Gezamenlijk onderzoek naar ingewikkelde interbestuurlijke vraagstukken
De rekenkamers van de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad en Noordoostpolder, de Randstedelijke Rekenkamer en de rekenkamercommissie van het Waterschap Zuiderzeeland, hebben samen onderzoek gedaan naar de manier waarop de Flevolandse overheden de Omgevingswet invoeren. In dit gezamenlijke onderzoek stond de volgende vraag centraal: 'Hoe gaan de verschillende overheden in Flevoland samenwerken om complexe, interbestuurlijke problemen op te lossen wanneer de Omgevingswet van kracht wordt?'
Samenwerking voor verbetering vatbaar
Het onderzoek wijst uit dat de samenwerking tussen de onderzochte overheden in Flevoland voor verbetering vatbaar is, vooral wanneer het gaat om het stroomlijnen van gebiedsoverstijgende vergunningsaanvragen en het oplossen van verschillen van inzicht. Het rapport benadrukt dat, hoewel lokale overheden wel samenwerken, er nog geen blijvend contact is over de Omgevingswet tussen politici van verschillende overheden.
Het rapport ‘Samenwerking in Flevoland onder de nieuwe Omgevingswet’ is op 20 september 2023 gepresenteerd aan onder meer de gemeenten Almere, Dronten, Noordoostpolder en Lelystad, de Provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland.
Klik hier om meer te weten te komen over dit rekenkameronderzoek.