Lelystad is Fairtrade gemeente
Lelystad heeft op donderdag 5 juli 2018 officieel het keurmerk Fairtrade gemeente gekregen.
Eerlijke handel
Fairtrade gemeente is een titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samenwerken aan meer eerlijke handel. Bijna 2 miljoen producenten, boeren en arbeiders werken onder fairtradecondities. Daardoor profiteren ruim 6 miljoen mensen van de neveneffecten van eerlijke handel. Om te zorgen dat meer mensen in ontwikkelingslanden een kans op ontwikkeling krijgen, is het belangrijk dat meer producten volgens de fairtradeprincipes worden verhandeld.
Voorwaarden
Samen met onder andere de Wereldwinkel en NMFF is hard gewerkt om te voldoen aan de voorwaarden om Fairtrade gemeente te worden. Onder andere is het inkoopbeleid van de gemeente aangepast, is een werkgroep ingesteld met daarin brede vertegenwoordiging van de Lelystadse samenleving (onder andere bedrijven, kerken, maatschappelijke groeperingen, gemeente, NMFF, kringloopwinkel), is een netwerk van bedrijven en maatschappelijke groepen die actief zijn met Fairtrade (verkopen of gebruiken) in kaart gebracht en is meer aandacht gekomen voor communicatie en deelname aan evenementen. Het worden van een Fairtrade gemeente is een begin, hieruit vloeien acties voort om het keurmerk te behouden. De brede werkgroep Fairtrade maakt zich hier hard voor.
Ambitie
De ambitie om Fairtrade gemeente te worden is verankerd in het Uitvoeringsplan Duurzaamheid 2017-2020. Met het fairtrade worden van de gemeente is een motie uitgevoerd van de raad om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor Lelystad om Fairtrade gemeente te worden.