Circulaire economie
Gemeente Lelystad werkt samen met ondernemers en andere partijen aan een circulaire economie. Circulaire economie is een manier van werken waarbij we proberen zo min mogelijk afval te maken en zo veel mogelijk spullen en materialen opnieuw te gebruiken. Normaal gesproken worden dingen gemaakt, gebruikt en weggegooid. Maar in een circulaire economie worden spullen zo lang mogelijk gebruikt. Door ze te herstellen, te recyclen of om te vormen tot iets nieuws. Of door spullen te maken van materiaal dat je opnieuw kunt gebruiken of laten groeien. Zo raakt de aarde minder uitgeput.
Circulaire economie in Lelystad
Als onderdeel van het Actieplan Duurzaamheid werkt gemeente Lelystad aan een circulaire economie. De focus ligt hierbij op:
- Minder afval en beter gebruik van grondstoffen: door producten en materialen te hergebruiken en te recyclen, vermindert de hoeveelheid afval. In een circulaire economie worden grondstoffen daarom beter en nuttiger gebruikt. Bijvoorbeeld door na te denken over de materialen en het ontwerp van een product. Of door omgekeerd inzamelen, textiel beter te sorteren of herbruikbare bekers te gebruiken.
- Repareren en waarderen: door spullen te laten maken als ze kapot zijn en te kiezen voor kwaliteit kun je er langer mee doen.
- Bouwen met hergebruikte materialen: door materialen te hergebruiken, kun je circulair en biobased bouwen. Bijvoorbeeld door woningen te maken van hout of bouwmateriaal dat groeit op het land. Lelystad werkt samen met andere gemeenten binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA) om meer hout en biobased materialen te gebruiken in de bouw.
- Economische kansen: circulaire economie biedt kansen voor nieuwe bedrijfsmodellen, innovatie en werkgelegenheid op het gebied van hergebruik, reparatie en recycling. In het onderwijs leren studenten van het MBO College nu al hoe ze dit kunnen doen, in een Praktoraat Circulaire Regionale Economie. Ook in het Verspil me Niet Centrum kun je ontdekken welke (economische) kansen er zijn in een circulaire economie.
- Minder voedselverspilling: voedsel dat niet opgegeten wordt is ook afval. Daarom is het belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld door schoolklassen meer te leren over (voedsel)verspilling in het project Zaadje tot Soep. Gemeente Lelystad ondersteunt ook projecten die voedselverspilling tegengaan zoals bijvoorbeeld deelkastjes.
Zelf aan de slag met circulariteit
Je kunt zelf ook bijdragen aan een circulaire economie. Hieronder vind je een paar tips.
- Kies voor kwaliteit. Spullen die gemaakt zijn om lang mee te gaan verdienen zichzelf terug. Investeer daarom in repareerbare spullen van lokale ondernemers.
- Repareer je spullen! Van een lekkend koffiezetapparaat tot een spijkerbroek met een gat: je kunt jouw spullen vaak makkelijk repareren. Op de site Waardeer Het, Repareer Het vind je tips en hulp. Ook kun je bijvoorbeeld (naai)workshops volgen om het zelf te leren.
- Maak je spullen weer als nieuw. Lukt het niet om zelf te repareren? Laat dan een expert in Lelystad helpen. Ga naar het Repair Café, de schoenmaker, smartphonereparatie, kledingmaker of een andere (reparatie)winkel.
- Koop of verkoop tweedehands spullen. Spullen een nieuw leven geven is duurzaam. Bezoek eens een kringloop bij jou in de buurt. Daar kun je ook mooie vintage kleding kopen of jouw oude spullen brengen.
- Verspil geen voedsel. Heb je toch eten over, dat houdbaar is? Breng het dan bij een Buurtkastje, Deelkastje, de voedselbank of een sociaal initiatief in de buurt.
Reparatiepunten
Wist je dat er verschillende plekken in Lelystad zijn waar jij je spullen kan repareren? Zoek op de website van kunnenwehetmaken.nl een reparatie-initiatief bij jou in de buurt!
Lelystad werkt aan een circulair ambachtscentrum
Gemeente Lelystad werkt aan een circulair ambachtscentrum in de stad. Een circulair ambachtscentrum is een speciale plek waar mensen samenkomen. Hier werken mensen aan het hergebruiken, repareren en transformeren van materialen en producten. In plaats van dat spullen meteen worden weggegooid, krijgen ze een tweede leven. Het Circulair Ambachtscentrum wordt een bruisende plek waar vakmanschap (ambacht), duurzaamheid en innovatie (vernieuwing) samenkomen. Het is een plek om ideeën te delen, vaardigheden te leren en waar we samen bouwen aan een circulaire toekomst. Onnodig weggooien van grondstoffen en materialen voorkomen we door bijvoorbeeld een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, de milieustraat en een onderwijsinstelling met elkaar te verbinden. Zo is Lelystad op een duurzame toekomst voorbereid.
Circulair ondernemen in Lelystad
Lelystad vindt het belangrijk dat producten duurzaam zijn. Daarom gaat Lelystad zich extra inzetten om van afval zoveel mogelijk materialen en reststoffen opnieuw te gebruiken. Het doel is in 2050 helemaal circulair te zijn. Daarom stimuleert de gemeente samenwerking rond circulaire bedrijvigheid. Ben je ondernemer en wil je zelf aan de slag met circulaire economie in Lelystad? Dan kun je mogelijk gebruik maken van subsidies en advies. Op de pagina Duurzaam Ondernemen vind je meer informatie. Via Horizon Flevoland kun je ook in contact komen met een Circulaire Economie Expert.