Vakantie en uitkering
Heeft u een bijstandsuitkering en wilt u naar het buitenland op vakantie? Dan moet u altijd vóóraf uw vakantie doorgeven aan Werk Inkomen en Zorg.
Volgt u een re-integratietraject of participatietraject? Dan moet u vóórdat u op vakantie in het buitenland als ook op vakantie in Nederland gaat, altijd eerst toestemming vragen aan uw werk- of participatiecoach. Zorg dat u weet óf u weg mag en hoe lang. Gaat u te lang, zonder toestemming of loopt u door uw vakantie een baan mis, dan loopt u het risico een maatregel opgelegd te krijgen.
Vakantie en arbeidsverplichting
Ook tijdens uw vakantie moet u voldoen aan de arbeidsverplichting. Dit betekent dat u:
-
Actief blijft zoeken naar betaald werk
-
Een baan accepteert, die u tijdens uw vakantie krijgt aangeboden
Vakantie in het buitenland
Met een bijstandsuitkering mag u 4 weken per jaar (28 dagen) naar het buitenland. Die periode mag u zelf verdelen (de zaterdag en zondag tellen ook mee). Bijvoorbeeld 2x2 weken of 1x4 weken. Wat niet mag is vakantie van 2 jaar achter elkaar opnemen, dus 4 weken in december en 4 weken in januari. Dan is de vakantie langer dan 4 weken en dat is niet toegestaan. De dag van vertrek wordt niet als vakantiedag gezien en dus niet van uw vakantiedagen ingehouden. De dag van terugkomst wel.
Ziek tijdens vakantie
Wordt u ziek tijdens uw vakantie? Geef dit meteen door bij uw contactpersoon van de afdeling Werk Inkomen en Zorg. Ook als u in het buitenland bent. Bij terugkomst in Lelystad moet u direct een leesbare verklaring van een arts inleveren, waaruit duidelijk blijkt dat u te ziek was om te reizen.
Te lang weg, te laat terug
Blijft u langer dan 28 dagen in het buitenland? U ontvangt dan geen uitkering over de periode dat u te lang wegbleef. Dit geldt ook als u in het buitenland ziek bent geweest of uw reis om welke reden dan ook, heeft moeten omboeken.
En als de reisdatum wijzigt?
Mocht uw reisdatum onverwacht wijzigen, geef dit dan meteen bij terugkomst in Lelystad door via het wijzigingsformulier en lever deze persoonlijk bij de balie van Werk Inkomen en Zorg in.
Procedure Contentblok dichtgeklapt
Vakantie melden
Heeft u een DigiD? Dan kunt u uw verblijf in het buitenland direct doorgeven. U komt terecht op de burgermodule, waar u kunt inloggen met uw DigiD. Gegevens die wij van u hebben zijn al voor ingevuld. U hoeft nog slechts enkele vragen te beantwoorden. Let op; als u samen met uw partner naar het buitenland gaat, dan moet deze ook via DigiD inloggen. Nadat u de melding heeft doorgegeven ontvangt u per e-mail een bevestiging.
Wijzigingen in de reisdatum moet u ook digitaal melden.
Nog geen DigiD?
In de toekomst kunt u steeds meer aanvragen en wijzigingen digitaal met de gemeente Lelystad regelen. U heeft hiervoor altijd een DigiD nodig. Als u nog geen DigiD heeft, dan kunt u deze aanvragen. Meestal krijgt u binnen een week de DigiD-code thuisgestuurd.
Ik ben niet zo digitaal
Als u moeite heeft met digitale meldingen, dan kunt u nog steeds uw vakantie melden met het wijzigingsformulier. Als u geen formulier in huis heeft, ligt er bij de balie van Werk Inkomen en Zorg één voor u klaar. Lever het wijzigingsformulier persoonlijk bij de balie van Werk Inkomen en Zorg in.
Kosten Contentblok dichtgeklapt
Er zijn geen kosten aan verbonden.
Levering en afhandeltijd Contentblok dichtgeklapt
Uw melding wordt direct door ons in behandeling genomen. Alleen bij aanvullende vragen zullen wij hier contact met u voor opnemen.
Bijzonderheden Contentblok dichtgeklapt
Onderzoek
De gemeente kan controleren of de duur van uw verblijf in het buitenland overeenkomt met de periode die u vooraf heeft gemeld. Ook wordt gecontroleerd of het verblijf in het buitenland binnen de maximaal toegestane periode blijft. Het is ook mogelijk dat er een controle volgt over een periode dat u géén melding heeft gedaan. Bewaar daarom 1 jaar lang bewijsstukken waarmee u kunt aantonen hoe lang u in het buitenland bent verbleven. Wij kunnen er om vragen.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Gemeente Lelystad telefoon 14 0320
Wet en regelgeving
Participatiewet