Ondersteuning thuis
Bij ondersteuning thuis gaat het om extra ondersteuning om zelfstandig te kunnen blijven functioneren, zoals ondersteuning op het gebied van structuur, dagritme en praktische hulp bij taken gericht op het bevorderen, behouden en vergroten van zelfredzaamheid. Het betreft hierbij in ieder geval de volgende onderdelen:
- het ondersteunen bij het aanbrengen van structuur en het voeren van regie;
- het ondersteunen bij praktische vaardigheden / handelingen ten behoeve van de zelfredzaamheid;
- het bieden van toezicht;
- het oefenen met het aanbieden van structuur, voeren van regie en uitvoeren van handelingen die behoud of versterking van zelfredzaamheid tot doel hebben
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
Als u ondersteuning nodig heeft bij het zelfstandig wonen, bijvoorbeeld in de vorm van ondersteuning thuis, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal wijkteam bij u in de buurt. In een gesprek met een medewerker van het Sociaal wijkteam wordt bepaald welke ondersteuning nodig en mogelijk is. Er wordt dan bepaald of u in aanmerking komt voor ondersteuning thuis vanuit de Wmo. De ondersteuning thuis wordt u in dat geval aangeboden door een van de door de gemeente gecontracteerde leveranciers. U kunt, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, hiervoor ook een PGB aanvragen. U kunt dan zelf een aanbieder uitkiezen. U moet, om in aanmerking te komen voor een PGB, zelf een PGB plan opstellen. Meer informatie hierover kunt u hier vinden.
Kosten Contentblok dichtgeklapt
Voor maatwerkvoorzieningen (zowel natura als persoonsgebonden budget) betaalt u een eigen bijdrage. Vanaf 2024 is de eigen bijdrage Wmo maximaal €20,60 per maand. We kijken niet naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage voor de Wmo. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen in de volgende situaties:
- U heeft een rolstoelvoorziening.
- U bent jonger dan 18 jaar (met uitzondering van woningaanpassingen).
- U bent getrouwd of heeft een partner en minimaal één van u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
- U betaalt al een eigen bijdrage voor beschermd wonen of voor de Wet langdurige zorg.
Meer informatie over de eigen bijdrage kunt u vinden op de website van het CAK.
Actuele tarieven maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning vindt u in deze tarievenlijst 2024 .
Voorwaarden Contentblok dichtgeklapt
In bepaalde gevallen is de inzet van een PGB mogelijk. U kunt dan zelf een aanbieder uitkiezen. U moet, om in aanmerking te komen voor een PGB, zelf een PGB plan opstellen.
U kunt ook kiezen voor Zorg in Natura. De gemeente koopt dit dan voor u in. U ontvangt de ondersteuning via een van de door de gemeente gecontracteerde leveranciers.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met gemeente Lelystad. Dit kan via de telefoon op nummer 14-0320 of via e-mail op gemeente@lelystad.nl.
Contact opnemen met het Sociaal wijkteam in uw buurt
Klik hier voor meer informatie
Overig
In de Verordening maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2024 en het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2024 staan de precieze voorwaarden vermeld.
Actuele tarieven maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning vindt u in deze tarievenlijst 2024.