OZB-Onroerendezaakbelastingen
De onroerendezaakbelasting (OZB) is een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente Lelystad. De opbrengst wordt gestort in de algemene middelen van de gemeente voor het betalen van:
- Onderwijs;
- Openbaar groen;
- Wegen, cultuur;
- Openbare verlichting;
- Maatschappelijke dienstverlening;
- Brandweer.
Onroerendezaakbelasting wordt geheven over onroerende zaken. Dit zijn alle gebouwen en de grond waarop zij staan. Het gaat dus om grond, woningen, kantoren, bedrijven, fabrieken, etc. Gemeenten, Waterschappen en de Rijksbelastingdienst heffen over de waarde van onroerende zaken. De wijze waarop, verschilt echter per instelling.
De WOZ-waarde wordt gebruikt voor verschillende belastingen, zoals de OZB, het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting en/of voor de waarde van de woning in de vermogensrendementsheffing en de watersysteemheffing van het Waterschap. Jaarlijks vindt een herwaardering plaats. De WOZ-waarde 2024 is de waarde naar waardepeildatum 1 januari 2023.
De OZB bestaat uit een eigenarenbelasting voor woningen en een eigenaren- en gebruikersbelasting voor niet-woningen.
De eigenarenbelasting wordt geheven van iedereen die op 1 januari van het kalenderjaar eigenaar of beperkt gerechtigde is van een onroerende zaak (bijvoorbeeld woning of niet-woning, grond). Van de onroerendezaakbelasting is geen ontheffing mogelijk bij verhuizing binnen of vertrek uit de gemeente.
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
U kunt als eigenaar van een woning uw taxatieverslag digitaal inzien en downloaden. U kunt ook digitaal een bezwaarschrift tegen de WOZ-waarde van uw woning indienen. Alleen degene op wiens naam het biljet is gesteld, kan het taxatieverslag inzien en downloaden en een bezwaarschrift digitaal verzenden.
Bedrijven dienen hun taxatieverslag schriftelijk via een verzoekschrift op te vragen bij:
Gemeente Lelystad
Team Geo-Informatie en Belastingen
Postbus 91
8200 AB LELYSTAD
Levering en afhandeltijd Contentblok dichtgeklapt
Een laag inkomen? Vraag dan om kwijtschelding
Uw bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet ingediend worden.
Voorwaarden Contentblok dichtgeklapt
U kunt bezwaar maken tegen de u opgelegde aanslag/ WOZ-waarde via een daarvoor bestemd formulier. Uw bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet ingediend worden. Wanneer u van mening bent dat de waarde van uw pand op de waardepeildatum 1 januari 2023 door de gemeente te hoog is vastgesteld, kunt u bezwaar maken. Als u op 1 januari geen eigenaar bent van de onroerende zaak dat op het aanslagbiljet staat, kunt u ook bezwaar maken.
In het bezwaar moet u vermelden:
- Uw motivatie waarom u bezwaar maakt;
- Naam;
- Adres;
- Datum;
- Omschrijving besluit waartegen het bezwaar gemaakt wordt;
- Handtekening.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Gemeente Lelystad, telefoon: 14 0320.
De bijsluiter toelichting bij het aanslag-/ beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen.