Bezonningsstudie omwonenden
We willen Stationsgebied West ontwikkelen. We beginnen met de ontwikkeling in deelgebied Hanzepark. Op de nu nog lege kavel, moeten er woningen, appartementen en een aantal commerciële voorzieningen komen. Daarvoor hebben we een nieuw bestemmingsplan gemaakt. We hebben onderzocht wat de bouw betekent voor de zonuren van de direct omwonenden in het gebied. Dit hebben we gedaan met een bezonningsstudie. Op deze pagina leest u meer hierover.
U vindt de bezonningsstudie op de website van de gemeenteraad
De bezonningsstudie staat als toelichting in het Bestemmingsplan Stationsgebied West. U vindt de bezonningsstudie in bijlage 13 van het document.
Conclusie van de bezonningsstudie
Met het nieuwe bestemmingsplan voor deelgebied Hanzepark krijgt een beperkt aantal woningen in de ochtend tot ongeveer 10.00 uur iets meer schaduw. Dat komt door de maximale hoogte van de hoogste toren in het nieuwe bestemmingsplan. De bestaande appartementencomplexen en de grondgebonden woningen in het gebied krijgen iets meer zon met het nieuwe bestemmingsplan.
Alle omliggende woningen in de omgeving voldoen aan de lichte TNO-norm in de maatgevende periode van 19 februari tot en met 21 oktober.
Uitleg bezonningsstudie en de begrippen
Bestaande en nieuwe situatie
In de bezonningsstudie hebben we het over de ‘bestaande situatie’ en de ‘nieuwe situatie’. Met de bestaande situatie bedoelen we zoals het bestemmingsplan nu is. Het bestaande bestemmingsplan is het bestemmingsplan Schepenwijk. Met nieuwe situatie bedoelen we de situatie als het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld. In de bezonningsstudie maken we een vergelijking tussen de bestaande en de nieuwe situatie. Als we uit zouden gaan van het bestaande bestemmingsplan, dan kunnen is er al maximaal gebouwd wat we mogen bouwen. In het nieuwe bestemmingsplan hebben we ruimte om bij te bouwen. In de bezonningsstudie worden deze twee situaties met elkaar vergeleken.
(Lichte) TNO-normen
Er is geen wet- en regelgeving voor bezonning. Wel bestaan er zogenaamde TNO-normen. Die normen geven aan of er sprake is van voldoende bezonning en goede bezonning. De normen zijn eigenlijk bedoelt voor de bezonning door een raam in de woonkamer. Maar kunnen ook worden gebruikt om te bepalen of er voldoende bezonning is op balkons, tuinen en/of andere buitenruimtes. Landelijk wordt vooral de lichte TNO-norm gebruikt. De lichte TNO-norm staat voor: ten minste 2 mogelijke bezonningsuren per dag in de periode van 19 februari tot en met 21 oktober (gedurende 8 maanden) in midden vensterbank aan de binnenkant van het raam.
Toekomstige situatie
Het bestemmingsplan Stationsgebied West – deelgebied Hanzepark is opgesteld volgens het stedenbouwkundig ontwerp voor het gebied. Daarin zijn andere maximale hoogtes bepaald. Dat wordt in het rapport 'Toekomstige situatie' genoemd.
Betekenis kleuren de bezonningsstudie
De onderzoekers van de bezonningsstudie hebben in het rapport gemarkeerd wat hun is opgevallen. In de nieuwe situatie betekent een rode markering een verslechtering. Een groene markering betekent een duidelijke verbetering.
Het onderzoek
In het onderzoek wordt voor bepaalde dagen en tijdstippen in de 4 seizoenen beoordeeld hoe de zon schijnt en welke schaduwwerking daarbij optreedt. Daarbij zijn de volgende dagen gebruikt:
- 19 februari: de eerste dag van de lichte 'TNO-norm'
- 21 maart: de dag dat de zon op 'half' staat, namelijk precies tussen de stand van 22 december en 21 juni in
- 21 juni: de zon staat het hoogst
- 23 september: de dag dat de zon op 'half' staat, namelijk precies tussen de stand van 21 juni en 22 december in
- 21 oktober: de laatste dag van de lichte 'TNO-norm'
- 22 december: de dag dat de zon het laagst staat
De tijdstippen 9.00 uur, 12.00 uur, 15.00 uur en 18.00 uur zijn belangrijk om de bezonning voldoende in beeld te krijgen. Deze tijdstippen geven een goed beeld van de stand van de zon gedurende de dag. Op 22 december is het tijdstip van 18.00 uur niet relevant, omdat op dat moment de zon al onder is. Op 21 juni is ook naar de bezonning op het tijdstip van 20.00 uur gekeken, omdat de zon op die dag later ondergaat.