Onderzoeksresultaten
Eén van de manieren waarop de onderzoekers van de gemeente Lelystad onderzoek doen, is het stellen van vragen aan inwoners. Hiervoor gebruiken we steekproeven, waarbij we een groep inwoners een vragenlijst toesturen of een link naar een vragenlijst sturen. En we doen dit digitaal met het LelyStadsPanel. Door deze enquêtes en peilingen weten we wat inwoners belangrijk vinden.
Nieuwsgierig naar de resultaten? Bekijk hieronder de resultaten van onze laatste onderzoeken. Mis je informatie over een onderzoek? Mail dan naar onderzoek@lelystad.nl.
Onderzoek speelruimtebeleid (2024) Contentblok dichtgeklapt
Belangrijkste bij een speelplek
Inwoners vinden speeltoestellen het belangrijkste bij een speelplek. De inwoners (die de speelplek bezoeken) met jonge kinderen (0-4 jaar en 5-9 jaar) vinden naast speeltoestellen ook veel groen en ruimte voor spel belangrijk. Voor inwoners met oudere kinderen (15-19 jaar) is ruimte om te ontspannen relatief belangrijk. Dit geldt ook voor inwoners die de speelplek voor zichzelf bezoeken en niet met kinderen.
Doel
Samen spelen met andere kinderen vinden Lelystedelingen het belangrijkste doel van een speelplek. Buiten zijn wordt ook door veel inwoners genoemd.
Lelystadse speelplekken
Meer dan twee derde van de inwoners is het (helemaal) eens met de stelling dat de speelplekken In Lelystad goed bereikbaar zijn. Meer dan de helft van de inwoners is het eens dat er voldoende groen is bij de speelplekken. En iets minder dan de helft vindt dat de speelplekken veilig zijn. Bijna een derde vindt dat er veel verschillen soorten speelmogelijkheden zijn. Met de stellingen dat de speelplekken schoon en netjes zijn is en dat er voldoende speelplekken zijn, is ruim een kwart van de inwoners het eens.
Vervolg
De resultaten van dit onderzoek worden meegenomen in het speelruimtebeleid.
Lees het volledige resultaat van het onderzoek naar het speelruimtebeleid.
Onderzoek gemeentelijke dienstverlening (2023) Contentblok dichtgeklapt
Tevredenheid over dienstverlening
De dienstverlening van de gemeente Lelystad wordt door de inwoners gemiddeld gewaardeerd met een 6,6. Ruim driekwart van de inwoners is het eens met de stelling dat de gemeente altijd bereikbaar moet zijn. Het willen weten waarom iets langer duurt dan verwacht, wordt door bijna driekwart van de mensen onderschreven. Meer dan de helft voelt zich gastvrij ontvangen en behandeld op het stadhuis. Ongeveer de helft van de inwoners wil een persoonlijk informatiepunt en vindt het belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente in meerdere talen beschikbaar is. Iets minder dan de helft van de inwoners is het eens dat de inrichting van het stadhuis gastvrijheid uitstraalt. Bij binnenkomst in het stadhuis is het voor minder dan de helft van de inwoners direct duidelijk waar ze moeten zijn. Het aantal manieren waarop er contact opgenomen kan worden met de gemeente vindt iets minder dan een kwart van de inwoners teveel.
Vindbaar, toegankelijk en makkelijk te begrijpen
Voor zowel de e-mail, de brieven, de Flevopost en de website vindt ruim meer dan de helft dat de teksten makkelijk te begrijpen zijn. Voor de informatie in de Flevopost wordt het minst vaak ingestemd met de stelling dat de informatie makkelijk te begrijpen is. De minste instemming is er met de stelling dat de gezochte informatie snel gevonden wordt op de website. Iets minder dan de helft van de inwoners is het hiermee eens.
Contact
Drie vormen van contact hebben duidelijk de voorkeur: via de telefoon, via e-mail en persoonlijk op een locatie van de gemeente. Contact via sociale media en het spreekuur van het sociaal wijkteam worden het minst vaak genoemd als voorkeurs-contactmoment.
De voorkeur voor persoonlijk of digitaal contact heeft slechts gedeeltelijk met het onderwerp te maken, maar heeft meer te maken met de manier van communicatie. Wanneer interactie verwacht wordt, is er meer behoefte aan persoonlijk contact. Indien het onderwerp meer persoonlijk is, is de behoefte aan persoonlijk contact daarbij ook groter. Voor eenrichtingsverkeer is er juist een veel grotere behoefte aan digitaal contact.
Klachten
Van de inwoners geeft een vijfde aan wel eens een klacht ingediend te hebben over de dienstverlening van de gemeente. De helft van de mensen die een klacht heeft ingediend is niet tevreden over de afhandeling hiervan.
Vervolg
De resultaten van dit onderzoek worden meegenomen in de visie over de dienstverlening.
Lees het volledige resultaat van het onderzoek naar het de gemeentelijke dienstverlening.
Onderzoek wonen (2023) Contentblok dichtgeklapt
Lelystadse woningen
De Lelystadse woningvoorraad wijkt af van die van de andere gemeenten. In Lelystad zijn er meer koopwoningen, eengezinswoningen en woningen met een gemiddeld groter woonoppervlak.
Beoordeling woning
Over het algemeen zijn Lelystedelingen tevreden over de eigen woning als het gaat om de indeling, sfeer, grootte en onderhoud. In 2023 ligt de score voor deze vier onderdelen samen iets lager dan eerdere jaren.
Bewoners van een koopwoning zijn meer tevreden over de eigen woning dan bewoners van een huurwoning. Dit verschil is ook zichtbaar in de score voor eengezinswoningen en flats/appartementen. Flats/appartementen zijn vaker huurwoningen waardoor de gemiddelde evaluatiescore voor dit woningtype lager uitkomt.
De tevredenheid over woningen varieert tussen wijken, voornamelijk vanwege verschillen in eigendomsstatus. In wijken met relatief veel huurwoningen is de tevredenheid over de eigen woning lager.
Huurders in de wijken Kempenaar/Kogge, Gondel/Schouw en Botter/Centrum-Zuid/Schoener/Tjalk zijn het meest tevreden. Bewoners van koopwoningen zijn het minst tevreden in de wijken Lelycentre/Zuiderzee, Centrum-Noord/Atol-West en Griend/Horst/Kamp/Wold.
Levensloopbestendig
Het merendeel van de Lelystedelingen vindt de eigen woning geschikt om oud in te worden. Bewoners van koopwoningen vinden vaker hun woning geschikt om oud in te worden, dan bewoners van huurwoningen. Dit verschil tussen huur- en koopwoningen is vooral zichtbaar voor flats/appartementen.
Reden verhuizing
Een groter huis en een grotere tuin zijn voor de inwoners die zich nieuw in Lelystad gevestigd hebben de meest genoemde redenen om te verhuizen.
Privé-omstandigheden en van huur naar koop (of andersom) worden vaker genoemd als verhuisredenen door personen afkomstig uit Noord-Holland. De redenen dichter bij werk of studie of dichter bij familie/vrienden worden vaker genoemd door personen die niet uit Almere of Noord-Holland komen.
Ook voor inwoners die binnen Lelystad zijn verhuisd is een groter huis de belangrijkste reden.
De verhuismotieven verschillen per leeftijdsgroep. Ook zijn er verschillen tussen de bewoners van een huurwoning en de bewoners van een koopwoning.
Verhuisplannen
Iets minder dan een derde van de Lelystedelingen is van plan om binnen vier jaar te verhuizen. Hoe jonger, hoe vaker men verhuisplannen heeft. Bewoners van huurwoningen hebben vaker verhuisplannen dan bewoners van koopwoningen.
Reden verhuisplannen
Een groter huis wordt door een derde van de inwoners met verhuisplannen als reden genoemd om te willen verhuizen.
Door bewoners van een huurwoning met verhuisplannen wordt een groter huis verreweg het meest genoemd. Dat de buurt niet bevalt staat op nummer 2. Voor bewoners van een koopwoning zijn de scores meer verdeeld.
Iets minder dan een kwart van de Lelystedelingen met verhuisplannen noemt de buurt of buren als reden om te willen verhuizen. In de wijken Lelycentre/Zuiderzee en Stadshart is dit percentage hoger dan in andere wijken.
Eén op de zeven inwoners met verhuisplannen geeft aan dat Lelystad niet bevalt. Dit is minder dan eerdere jaren.
Voorkeur
Een groot deel van de inwoners met verhuisplannen wil een eengezinswoning in een rij, een eengezinswoning op een hoek of een flat/appartement.
Het woningtype waar men naar op zoek is, verschilt sterk per leeftijdsgroep. Meer dan de helft van de 65-jarigen met verhuisplannen heeft als voorkeur een senioren- of aanleunwoning of flat/appartement. Ongeveer de helft van de inwoners met verhuisplannen heeft als voorkeur een koopwoning. Minder dan een derde heeft voorkeur voor huur.
De voorkeur voor huren of kopen hangt sterk samen met de voorkeur voor een woningtype.
De tuin is het belangrijkste kenmerk waar de nieuwe woning aan moet voldoen. Dit geldt met name voor 18-49 jarigen. 50-plussers vinden het belangrijk dat de woning geschikt is om oud in te worden.
Een grote groep inwoners met verhuisplannen is op zoek naar een koopwoning tussen de € 300.000 en € 400.000.
Niet verhuizen
De meest genoemde redenen om niet te verhuizen zijn dat inwoners tevreden zijn met de woning en de woonomgeving. Eén op de vijf inwoners noemt als reden de ongunstige huizenmarkt.
De redenen om niet te willen verhuizen verschillen voor bewoners van huur- en koopwoningen.
Onderzoek leefbaarheid (2023) Contentblok dichtgeklapt
Tevredenheid buurt
Lelystedelingen zijn in hun buurt het meest tevreden over de straatverlichting en de winkels voor de dagelijkse boodschappen. Over de voorzieningen voor jongeren is men minder tevreden. In 2023 zijn inwoners meer tevreden over het wegen- en groenonderhoud dan in 2021.
Waardering
De rapportcijfers voor de woning, woonomgeving, voorzieningen in de buurt en leefbaarheid in de buurt zijn over de jaren heen relatief stabiel. Het rapportcijfer voor veiligheid in de buurt is in 2023 lager dan eerdere jaren.
Inwoners geven hun eigen woning het hoogste rapportcijfer. De voorzieningen in de buurt en de veiligheid in de buurt krijgen het laagste rapportcijfer, maar wel een ruime voldoende.
In de wijken Kempenaar/Kogge en Gondel/Schouw is het rapportcijfer voor de leefbaarheid in de buurt in 2023 lager dan in 2021.
Woonomgeving
De sociale cohesie in de buurt is in Lelystad op een gelijk niveau gebleven. Tussen de wijken bestaan grote verschillen in de sociale cohesie.
Het percentage inwoners dat vindt dat de buurt achteruit is gegaan is hoger dan het percentage inwoners dat vindt dat de buurt vooruit is gegaan. Het percentage inwoners dat vindt dat de buurt het afgelopen jaar vooruit is gegaan, is in 2023 hoger dan in 2021. Ook hier is sprake van verschillen tussen wijken, waarbij de wijken Lelycentre/Zuiderzee, Stadscentrum en Waterwijk in negatieve zin opvallen.
Het percentage inwoners dat zich medeverantwoordelijk voelt voor de leefbaarheid in de buurt is in 2023 lager dan in 2021.
Een derde van de Lelystedelingen geeft in 2023 aan het afgelopen jaar actief te zijn geweest om de buurt te verbeteren. Dit is vergelijkbaar met 2021.
Lelystad
Het percentage inwoners dat vindt dat Lelystad achteruit is gegaan is hoger dan het percentage dat vindt dat Lelystad vooruit is gegaan. Het percentage dat vindt dat Lelystad vooruit is gegaan is in 2023 hoger dan in 2021.
Het percentage Lelystedelingen dat aangeeft het afgelopen jaar actief te zijn geweest om – buiten de buurt – Lelystad te verbeteren is in 2023 hoger dan eerdere peilingen.
De rapportcijfers voor de verkeersveiligheid en vrijetijdsvoorzieningen zijn in 2023 iets hoger dan in 2021. Het rapportcijfer voor het wonen in Lelystad (in het algemeen) is gelijk aan dat van 2021. Sinds 2011 is wel sprake van een licht dalende trend.
Rommel op straat en afvaldumpingen is het onderwerp dat inwoners het meest belangrijk vinden als het gaat om meer toezicht en handhaving.
Gemeente
In 2021 viel het op dat er steeds minder inwoners het eens zijn dat de gemeente aandacht heeft voor toezicht en handhaving in de openbare ruimte, dat de gemeente de buurt informeert over de aanpak van leefbaarheid en veiligheid in de buurt en dat de gemeente de buurt betrekt bij de aanpak van de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. In 2023 is het beeld iets positiever, al ligt het nog niet op het niveau van 2015 of 2017.
Lees het volledige resultaat van het onderzoek naar de leefsituatie.
Onderzoek veiligheid (2023) Contentblok dichtgeklapt
Buurtproblemen
Van de vormen van overlast in de buurt komt te hard rijden het meest voor. Een kwart van de Lelystedeling ervaart hier veel overlast van. Ook van hondenpoep, rommel op straat en parkeerproblemen wordt relatief veel overlast ervaren. Het percentage inwoners dat veel overlast ervaart van parkeren of rommel op straat is door de jaren heen toegenomen.
In de wijken Waterwijk en Lelycentre/Zuiderzee hebben veel bewoners last van fysieke verloedering. Sociale overlast is hoog in de wijken Stadscentrum, Lelycentre/Zuiderzee en Waterwijk. Fysieke verloedering en sociale overlast is in de wijken Kempenaar/Kogge en Gondel/Schouw toegenomen ten opzichte van 2021.
Onveiligheidsgevoelens
Iets minder dan een kwart van de inwoners voelt zich wel eens onveilig in eigen buurt. Dit is vergelijkbaar met 2021.
Het percentage inwoners dat zich in het algemeen wel eens onveilig voelt is ten opzichte van eerdere jaren toegenomen. Iets minder dan de helft van de inwoners voelt zich wel eens onveilig. In 2023 geven meer inwoners aan dat onveiligheidsgevoelens hun dagelijks leven beïnvloeden.
Dat de onveiligheidsgevoelens zijn toegenomen is niet terug te zien in de perceptie van de criminaliteit in de buurt. Het percentage inwoners dat aangeeft dat er geen criminaliteit in de eigen buurt is, was in eerdere jaren niet zo hoog.
Het percentage inwoners dat vindt dat er veel criminaliteit plaatsvindt in de eigen buurt is het hoogst in de wijken Lelycentre/Zuiderzee, Stadscentrum, Waterwijk en Griend/Horst/Kamp/Wold.
Lelystedelingen voelen zich het meest onveilig op plekken in de stad waar groepen jongeren rondhangen.
Slachtofferschap
Iets minder dan een derde van de Lelystedelingen is afgelopen jaar slachtoffer geworden van een misdrijf. Dit ligt op hetzelfde niveau als de drie peilingen hiervoor. Het percentage slachtoffers van autodiefstal of -inbraak is in 2023 afgenomen. Voor fietsendiefstallen neemt het percentage, na een eerdere daling, in 2023 weer toe. Ook het percentage inwoners dat slachtoffer is geworden van cybercrime ligt in 2023 hoger.
De aangiftebereidheid is de afgelopen jaren flink gedaald. Het percentage inwoners dat aangifte heeft gedaan is in 2023 vergelijkbaar met 2021.
Lees het volledige resultaat van het onderzoek naar veiligheid.
Onderzoek cultuur (2023) Contentblok dichtgeklapt
Aan het cultuuronderzoek hebben 1.881 inwoners meegedaan. Dit zijn zowel panelleden, inwoners uit een steekproef en inwoners die hebben gereageerd op oproepen via de sociale media. Dankzij deze inwoners is er een goed beeld ontstaan van het bezoek aan uitvoeringen, het gebruik van culturele voorzieningen en wat inwoners zelf aan culturele expressie doen.
Er worden in deze rapportage veel verschillende onderwerpen behandeld. Een aantal van de belangrijkste bevindingen wordt in deze samenvatting opgesomd.
Het bezoek aan culturele uitvoeringen en het raadplegen van de collectie van de bibliotheek is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Ook wordt er minder getekend en gezongen en is de tevredenheid over de culturele voorzieningen afgenomen.
Ondanks de afname op deze terreinen vinden inwoners wel dat het aanbod aan culturele voorzieningen goed is voor de aantrekkelijkheid van de stad en dat deelname aan kunstzinnige en culturele activiteiten goed is voor de eigen persoonlijke ontwikkeling.
Lees het volledige resultaat van het onderzoek naar cultuur.
Onderzoek horeca (2023) Contentblok dichtgeklapt
Gebruik horeca
Iets minder dan 70% van de Lelystedelingen maakt maandelijks of vaker gebruik van de horeca in Lelystad. Hoe jonger hoe vaker men gebruik maakt van de horeca. Inwoners maken in Lelystad het meest gebruik van restaurants. Ook van afhaal- en bezorgrestaurants, koffiebars/lunchrooms en fastservice formules wordt relatief veel gebruik gemaakt.
De meeste Lelystedelingen maken gebruik van de horeca in het Stadshart of in het Bataviakwartier.
Waardering horeca
De horeca in Lelystad scoort het hoogst op het onderdeel gastvrijheid/vriendelijkheid. De helft van de inwoners beoordeelt dit onderdeel met een goed of uitstekend. Gezelligheid/levendigheid, keuze/verschillende soorten en innovatie/vernieuwing zijn onderdelen die minder goed worden beoordeeld.
Cafés om te borrelen en feestcafé/clubs worden in Lelystad het meest gemist. Ook restaurants, hoger segment horeca en koffie/lunchrooms worden relatief vaak genoemd. Een derde vindt dat er geen horeca mist in Lelystad.
Toekomst
Ruim een derde van de inwoners vindt gezellige horecapleinen in het Stadshart het meest belangrijk voor het verbeteren van de horeca. Ook horeca-aanbod met meer verschillende soorten horecagelegenheden en meer uitgaansaanbod voor jongeren wordt door een grote groep Lelystedelingen belangrijk gevonden.
Als gevraagd wordt naar hoe de Lelystadse horeca er in 2030 uit ziet, dan valt een groot deel van de antwoorden in de categorie divers, gevarieerd, afwisselend of meer keuze. Woorden als gezellig, bruisend en levendig worden ook relatief vaak genoemd. Andere onderwerpen die genoemd worden zijn meer aanbod, voor iedereen (alle doelgroepen) en verbeterd.
Onderzoek groene stad (2022) Contentblok dichtgeklapt
Groene stad en wijk
Inwoners vinden Lelystad groener dan hun eigen wijk. Gemiddeld krijgt de wijk de score 7,3 en Lelystad de score 7,7. Tussen de inwoners van de wijken zijn verschillen in hoe groen ze hun wijk vinden. De inwoners in de Boswijk en Atolwijk hebben gemiddeld de hoogste score, terwijl inwoners in Warande de laagste score hebben.
De meest genoemde reden door inwoners waarom ze een groene wijk belangrijk vinden is dat het er aantrekkelijker uitziet. Ook de redenen voor de vlinders, bijen en vogels en goed voor het klimaat worden relatief vaak genoemd.
Aan de inwoners is gevraagd of ze zelf of samen met buren een deel van het openbaar groen willen inrichten en onderhouden in de eigen wijk. Iets meer dan een kwart van de inwoners geeft aan dit wel te willen en één zesde doet dit al.
Tuin
Er zijn meer Lelystedelingen met een groene dan met een grijze tuin. Bijna de helft van de Lelystedelingen met een tuin heeft zowel een groene als grijze tuin.
De meeste Lelystedelingen gebruiken de tuin om in te ontspannen en om van te genieten. Inwoners met een groene of grijze tuin gebruiken hun tuin anders. Ruim een kwart van de inwoners met een grijze tuin geeft aan dat ze er graag zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Voor inwoners met een groene of groen/grijze tuin is dit percentage veel lager. Inwoners met een grijze tuin hebben ook een veel lagere score voor om van te genieten en om in te ontspannen.
De meest genoemde redenen dat inwoners geen groenere tuin hebben is dat ze geen tijd hebben of dat ze het te duur vinden.
Natuurgebieden en -parken
Het Natuurpark wordt door inwoners het meest waardevol gevonden. Ook het Zuigerplasbos en de Oostvaardersplassen hebben een hoge score. Andere gebieden of parken die veel genoemd worden zijn het Gelderse Hout, het Hollandse Hout, het Bultpark en het Woldpark.
Het Natuurpark is het meest bezocht. 80% van de Lelystedelingen heeft dit park de afgelopen 12 maanden bezocht. Het Zuigerplasbos is bijna door een kwart van de Lelystedelingen bezocht. Andere bossen en parken worden minder vaak genoemd.
De meeste inwoners gaan naar een natuurgebied of -park om te wandelen, om te ontspannen, om van het groen te genieten of om er gewoon even uit te zijn.
Inwoners zijn het meest tevreden met de wandelpaden (75%). Meer dan de helft van de Lelystedelingen is tevreden met de fietspaden, parkeermogelijkheden en borden met wandel- of fietsroutes. Minder hoog scoren culturele activiteiten, horeca en natuurlijk spelen.
Bijna alle inwoners vinden de natuurgebieden of -parken goed bereikbaar.
Dromen
Als inwoners dromen over groen, dan dromen ze onder andere over meer groen. Er mag vooral niet minder groen komen. In het groen mag niet worden gebouwd. Ook het onderhoud van het groen komt in veel dromen terug. Verder dromen inwoners over bomen en bloemen. Een deel van de inwoners droomt over meer diversiteit en afwisseling onder andere in de beplanting, maar ook in het landschap.
Lees het volledige resultaat van het onderzoek naar de groene stad.
Onderzoek bewonersparticipatie (2022) Contentblok dichtgeklapt
Meegedacht of mening gegeven
Twee derde van de inwoners geeft aan dat ze wel eens meegedacht hebben met de gemeente of een mening hebben gegeven aan de gemeente. 41% heeft in de afgelopen twaalf maanden meegedacht of een mening gegeven. Dat het aandeel inwoners dat meegedacht heeft of hun mening heeft gegeven zo hoog is, heeft te maken met de inwoners die de vragenlijst hebben ingevuld. De vragenlijst is onder andere verspreid onder leden van het LelyStadsPanel. De leden van het LelyStadsPanel worden door de gemeente jaarlijks meerdere malen benaderd om hun mening te geven over diverse onderwerpen. Dit is ook een vorm van participatie. Wordt alleen naar de uitkomsten van de niet-panelleden gekeken, dan geeft 28% aan in de afgelopen twaalf maanden te hebben meegedacht of hun mening te hebben gegeven.
De meeste Lelystedelingen die nog nooit hebben meegedacht of hun mening hebben gegeven, geven als reden dat ze nooit gevraagd zijn. De inwoners die de vragenlijst hebben ingevuld en geen lid zijn van het LelyStadsPanel noemen vaker de reden dat ze nooit gevraagd zijn.
De meeste inwoners hebben meegedacht of hun mening gegeven over het onderwerp groen en groenonderhoud. Ook onderwerpen als wonen en woningbouw(projecten), afval, veiligheid, verkeer en projecten in de openbare ruimte hebben een relatief hoge score.
Meedenken of mening geven
Een derde van de inwoners vindt het zeker zinvol om mee te denken of hun mening te geven aan de gemeente. Meer dan een derde van de Lelystedelingen vindt het zinvol als het onderwerp hen aanspreekt. Een kleine groep Lelystedelingen (9%) vindt het niet zinvol om mee te denken of een mening te geven met als voornaamste reden dat de gemeente toch niets doet met de inbreng.
Het merendeel van de inwoners geeft aan het liefst mee te willen denken of hun mening te geven via een digitale vragenlijst. Onder niet-panelleden is dit percentage lager. Niet-panelleden noemen sociale media vaker. Naast de digitale vragenlijst worden de fysieke bijeenkomsten, de bewonersbrief en een online platform relatief vaak genoemd.
Inwoners geven aan over veel onderwerpen te willen meedenken of hun mening te geven. Gemiddeld worden er per inwoner acht onderwerpen genoemd. Het onderwerp dat het meest genoemd wordt is wonen. Ook de onderwerpen groen en onderhoud, stadsontwikkelingen, openbare ruimte en woonomgeving en groot onderhoud in de buurt worden door meer dan de helft van de inwoners genoemd.
De meeste Lelystedelingen vinden het belangrijk om mee te denken tijdens het maken van plannen. Ook is een grote groep inwoners het eens met de stelling dat zij graag al meedenken met de gemeente over een onderwerp als er nog geen plan is. Met de stelling dat ze het liefst hun mening geven als er al een plan van de gemeente ligt, is minder dan een derde van de inwoners het eens. Meer dan driekwart van de inwoners denkt graag mee of geeft graag hun mening over onderwerpen en ontwikkelingen voor de hele stad. Minder dan de helft van de Lelystedelingen is het eens met de stelling dat ze alleen willen meedenken of hun mening geven over plannen van de gemeente die voor hen belangrijk zijn.
Besluiten
Inwoners vinden het belangrijk dat ze vooraf weten hoe de gemeente het besluit gaat nemen. Een grote groep inwoners (68%) vindt het ook belangrijk dat ze mee kunnen meebepalen met besluiten van de gemeente en dat ze weten waarom de gemeente een bepaald besluit neemt.
De gemeente kan inwoners nog beter betrekken bij plannen, projecten of beleid door tijdige communicatie en informatie, door inwoners te benaderen en open en transparant te zijn. Belangrijk is dat de gemeente luistert naar de inwoners, duidelijk is en ook uitlegt hoe de mening van inwoners meegenomen wordt en waarom een bepaalde beslissing is genomen.
Inwoners kunnen zelf ook iets doen om de samenwerking met de gemeente te verbeteren, bijvoorbeeld door contact op te nemen met de gemeente, op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en plannen en door een bijdrage te leveren of deel te nemen.
Lees het volledige resultaat van het onderzoek naar bewonersparticipatie.