Top 3 is bekend: wordt het Zuiderhage, Nieuw Larsen of Meander?
Geplaatst: 10-10-2024
Tot 30 september konden inwoners van Lelystad namen bedenken voor het nieuwe stadsdeel in het zuiden van de stad, dat nu nog de werktitel ZuiderC heeft. In totaal zijn er 263 inzendingen bij de gemeente binnengekomen. De straatnamencommissie heeft alle namen en de bijbehorende motivatie bekeken en beoordeeld en een mooie top 3 samengesteld. Zij adviseert om te kiezen voor de naam Zuiderhage, Nieuw Larsen of Meander. Het is nu aan de inwoners: tot 21 oktober kunnen zij stemmen op hun favoriete naam. De winnende naam wordt maandag 4 november feestelijk onthuld.
Betrokkenheid groot
Wethouder Dennis Grimbergen: “Ik ben positief verrast door de vele inzendingen. Het is mooi om te zien hoe groot de betrokkenheid bij onze stad is. Grote dank ook aan de straatnamencommissie voor het samenstellen van deze top 3. Het zal geen gemakkelijke opgave zijn geweest. Ik ben benieuwd naar de winnende naam die binnenkort de werktitel ZuiderC gaat vervangen.”
Breng uw stem uit op uw favoriete naam
De top 3 bestaat uit de namen Zuiderhage, Nieuw Larsen en Meander. Lees de motivatie van de namen en breng uw stem uit op uw favoriete naam. De indieners van de namen uit de top 3 zijn inmiddels geïnformeerd.
Een definitieve naam voor het nieuwe stadsdeel
De raad van Lelystad vond dat het stadsdeel een nieuwe (definitieve) naam moest krijgen, anders dan ZuiderC. Om inwoners hierbij te betrekken is hen gevraagd om een naam in te sturen (digitaal of in het stadhuis) met een passende motivatie. Er waren aan de wedstrijd enkele voorwaarden verbonden. Zo mag de naam niet teveel lijken op een al bestaande naam in de stad en maximaal 24 tekens hebben. En de naam moet Nederlands zijn en passen bij de uitgangspunten in de mastervisie.
Het nieuwe stadsdeel levert een bijdrage aan maatschappelijke opgaven
De lat ligt hoog bij de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel. Het Rijk en de gemeente willen met de ontwikkeling van ’ZuiderC’ als de grootste uitleglocatie van Lelystad een bijdrage leveren aan maatschappelijke opgaven, zoals de woningbouw, de klimaatopgave, de energietransitie en een circulaire economie. Om dit te realiseren wordt nauw samengewerkt tussen de gemeente Lelystad en het Rijksvastgoedbedrijf, Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en Staatsbosbeheer.